Annons: Mediedagen 2019

Lars Ohly hyllade SvD i partiledardebatten

Morgonkollen

I partiledardebatten höll Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly ett långt anförande baserat på gårdagens Svenska Dagbladet.

”Jag tänkte att vi kan se hur det ser ut i verkligheten. Svenska Dagbladet är den tidning som jag har hemma, inte därför att de har en bra och pålitlig ledarsida – den är väl en av de mer infantila i svensk press – utan därför att det är en hederlig nyhetsrapportering i den här tidningen”, inledde Lars Ohly.

Sedan gick han igenom innehållet i gårdagens tidning: granskningen av Slumvärdarna, artikeln ”Protest stoppar inte Irakplanet”, om Murad Mohammed Gustafsson som utvisas från Sverige trots att han varit här i fem år och är gift med en svenska. Vidare ”Försvaret tycks inte ha vad som krävs”, en artikel om att personalförsörjningen inte fungerar i försvaret, ”Omstridd bantning klubbad” om den fria teatergruppen Fria teatern i Högdalen som nu blir av med sina kommunala bidrag, ”Dråpslag mot ungas idrott”, om borttagna bidrag till ungdomsidrotten.

Hela anförandet finns på Riksdagens hemsida.

Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson kommenterar på sin blogg:

”Det var roligt att uppmärksammas på det sättet. Jag tyckte också att dagens tidning var osedvanligt läsvärd, inte bara på grund av de granskningar och nyheter Ohly citerade, utan också för t ex Idagsidans seriestart om skilsmässor och Näringslivs genomgång av hur storbolagen drabbas av vinterns tågkaos.

Och nej: jag tycker inte att man ska göra några politiska kopplingar. Ibland gillar Ohly det vi gör, ibland gillar Reinfeldt det. SvD är ingen politiskt färgad tidning utom på ledarplats, där den är obundet moderat. Vi är en nyhetstidning och styrs av vår nyhetsvärdering, utan partifärg.”