RSF: ”Historisk betydelse för det fria ordet i Kina”

Att Nobels fredspris gick till internetaktivisten Liu Xiaobo får en historisk betydelse för det fria ordet i Kina, skriver Reportrar utan gränser.

Enligt Reportrar utan gränser kan beslutet att ge årets fredspris till den kinesiska frihetskämpen och yttrandefrihetsaktivisten Liu Xiaobo få en historisk betydelse för det fria ordet i Kina.

”Vi ser det som ett budskap om hopp för pristagaren, som avtjänar ett 11-årigt fängelsestraff, men också hopp för frihetsberövade dissidenter i hela världen och för det kinesiska folket. Den kinesiska regeringens hot om repressalier skrämde inte Nobelkommittén och de norska myndigheterna. Det är en läxa för alla demokratiska regeringar som alltför ofta böjer sig för påtryckningar från Peking”, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige i ett pressmeddelande.

Liu Xiaobo fick Reportrar utan gränsers pris för pressfrihetsförsvarare 2004 och skrev då: ”Även om partiet inför hårdare och hårdare lagar mot internet och den tekniska kontrollen ständigt förbättras, så kommer partiet aldrig att kunna helt styra eller censurera internet.”