Isaak får Golden Pen of Freedom

Idag, på sin 46:e födelsedag, får journalisten Dawit Isaak hedersutmärkelsen Golden Pen of Freedom 2011 av dagspressens världsorganisation WAN-IFRA.

”Det är en mycket viktigt utmärkelse som  gör att Dawit Isaak och hans öde får större uppmärksamhet utanför Sveriges gränser”, säger Tomas Brunegård, styrelseordförande för TU och styrelseledamot i WAN-IFRA- World Association of Press and News Publishers, i ett pressmeddelande.

Golden Pen of Freedom delas årligen ut för att uppmärksamma enastående handlingar för pressfriheten av en individ, grupp eller en institution.

”TU och många av TU:s medlemmar har varit engagerade för att hjälpa Dawit Isaak. Vi hoppas att dagens utmärkelse kan bidra till att sätta press på regimen i Eritrea för att få Dawit Isaak frigiven”, säger Anna Serner, vd för TU, i ett pressmeddelande.

Dawit Isaak var med och tidningen Setit, den första oberoende tidningen i Eritrea. 2001 publicerade Setit och andra tidningar ett öppet brev från 15 ministrar som krävde demokratiska reformer i Eritrea. Elva av ministrarna, Dawit Isaak samt 13 andra journalister och redaktörer fängslades. 

Så här lyder WAN-IFRA:s motivering: ”Dawit Isaak, som tvingades fly från sitt hemland till Sverige, men återvände på grund av sitt engagemang för en oberoende press och demokratiska principer, förtjänar att berömmas för sina handlingar. Eritreas ledare, bland de mest förtryckande i världen, har valt att fängsla honom i stället.”?”Dawit Isaak har ställts inför enorma vedermödor. Trots det har hans engagemang för pressfrihet och mänskliga rättigheter aldrig minskat. Det krävs mod för en journalist att arbeta och inte kompromissa under sådana omständigheter, och Dawit Isaak framstår som en förebild och inspirationskälla för journalister överallt.”