Annons: Mediedagen 2019

Kvällstidningarnas kampanj räckte inte för att stoppa SD

Morgonkollen

Sverigedemokraterna fick preliminärt 5,7 procent av rösterna och 20 platser i Sveriges riksdag. Det trots att kvällstidningarna tog i vad de kunde för att få folk att inte rösta på partiet.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i går:
I dag kan ett parti komma in i Sveriges riksdag som säger att alla måste vara lika för att gå upp i den svenska nationen. Det är en farlig dröm som vädjar till vår rädsla. Vi gillar inte främlingsfientlighet.

På Expressens förstasida igår låg en ihopknölad valsedel från Sverigedemokraterna i rännstenen. I sin blogg förklarar chefredaktör  Thomas Mattsson varför det var viktigt att manifestera mot främlingsfientligheten.

I dag börjar eftervalsdebatten. Och debatten om hur medierna skött sig. Både TV4 och SVT lät programledare som är mer vana med underhållning än politik att ta plats i rutan. Dagens Nyheters kulturredaktör Björn Wiman sågar upplägget:

Nästa gång bör SVT ta konsekvensen av sin nyvunna programpolitik och förlägga valvakan till Globen. Idoljuryn kan välja statsminister.

Tog SVT Debatt SD till riksdagen?