Annons: Mediedagen 2019

Strid om Expressens Guldspade-nominering

På Aftonbladet Kultur skriver Jan Guillou att det är han som borde få Guldspaden. I anslutning till artikeln publiceras ett PO-utlåtande av Yrsa Stenius, vilket fått Expressens kulturchef Björn Wiman att reagera.

Mikael Ölander och Mikael Hylin på Expressen är nominerade till Guldspaden i kategorin Större dagstidning för avslöjandet ”Jan Guillou och KGB”.

Jan Guillou skriver i Aftonbladet att 90 procent av alla sakuppgifter i artiklarna kommer från honom, och inte från någon journalist på Expressen.

”Den absurda konsekvensen, eller lustiga om man så vill, blir ändå att mitt bidrag till de 50 sidornas smutskastning är betydligt viktigare än det dokument som Micke grävde fram. Guldspadejuryn tänkte tydligen inte på det.”, skriver han.

I anslutning till artikeln finns följande utlåtande från PO om Expressens publiceringar:

”Av Expressens presentation av sitt material om Jan Guillou denna dag kan ingen annan slutsats dras, än att tidningen trodde sig vara ett sensationellt avslöjande på spåren och tog ut det i förskott. Genom övertolkning av sitt källmaterial slog Expressen fast att Jan Guillou varit sovjetisk agent i meningen spion. Utpekandet blev sammantaget massivt och vållade Jan Guillou en oförsvarlig publicitetsskada. För vilken Expressen bör klandras.”,

DN:s blivande kulturchef Björn Wiman ifrågasätter om Yrsa Stenius kan hantera ett fall med en tidigare kollega och vilken skada Jan Guillou skulle ha lidit.

”Vilken skada! Vilken svada! Att Expressen – till skillnad från andra medier – aldrig utpekade Jan Guillou som spion bekommer inte Stenius, som bekymmersfritt upphäver den semantiska gränsen mellan ”agent” och ”spion”. 

Han avslutar krönikan med att konstatera att vad ”allmänheten behöver är en ny pressombudsman, som kan misstänkas mindre för ren jävighet än för ett riktigt engagemang i modern journalistik”.

Foto: Peter Knutson