Sajt som förvanskar mediesidor polisanmäld

Verktyget skapar en tillfällig version av en webbsida och ersätter vissa ord i texterna, med ”judar” eller ”invandrare”. Sundsvalls Tidning har nu polisanmält sajten. (Uppdaterad)

På en undersajt till helgo.net kan man skriva in en adress och sedan välja vilka ord som ska bytas ut, exempelvis ”kvinnor” till ”svenskar” eller ”män” till ”invandrare”. Verktyget visar en tillfällig version av webbsidan, men med orden utbytta.

Bland de tidningssajter som ”transformerats” finns UNT, Smålandsposten och Sundvalls Tidning. Skärmavbildningar av förvrängda tidningsartiklar har spritts på bland annat Facebook och bloggar. Det var så Sundsvalls Tidnings chefredaktör Kjell Carnbro blev uppmärksam på det.

– Det har skapats tydligt rasistiska budskap och jag har polisanmält det , säger han till Medievärlden.

TU:s jurist Per Hultengård har också blivit kontaktad av drabbade tidningar. Enligt honom rör det sig om upphovsrättsintrång eftersom man inte bara tillgängliggjort utan också förvrängt det upphovsrättskyddade materialet, vilket kränker både den ideella och kommersiella upphovsrätten.

Ovan en av Medievärldens artiklar när den transformerats av verktyget. (”män” har bytts ut till ”svenskar”)