Annons: Mediedagen 2019

Björn Wiman: DN är en älg

Medievärlden ber Björn Wiman, som lämnar Expressen för att bli kulturchef på Dagens Nyheter, att positionera Stockholmstidningarnas kultursidor:

– Expressen är en geting
– Svenskan är en ardennerhäst
– Aftonbladet är en rottweiler
– och DN är en älg.

En älg?

– Ja, skogens konung.

Vad kännetecknar de andra djuren?

– Getingen har sting. Ardennerhästen är arbetsam, trägen, pålitlig, men kanske något begränsad i sin rörlighet. Rottweilern skäller och bits.

Ska DN Kultur fortsätta att vara en älg?

– Ja, men den ska springa lite snabbare och vässa sina horn, fila dem mot skogens träd.

Och träden är?

– Verkligheten, de tankar och åsikter som finns i samhället.

Som läsare uppfattar jag ibland att Expressen Kultur är mer åt det liberala hållet medan DN Kultur vilar på en tradition av kulturradikalism och…

– Kulturradikalismen sitter i väggarna på Expressen. Om det är två tidningar där det sitter i väggarna är det DN och Expressen, de är systrar på det sättet.

– Det är en felaktig uppfattning att kultursidan skulle ha en politisk tendens, den ska representera många olika åsikter och tendenser. Möjligen kan det vara så att man i DN skulle kunna lyfta in lite fler åsikter avskilda slag. Alla åsikter är förtjänta av att nötas mot varandra.

Är det för tidigt att fråga dig om din programförklaring?

– Jag är på DN nu och har precis citerat Stig Ahlgren. En kulturjournalist har samma förpliktelser som en nyhetsjournalist, att vara snabb, aktuell och underhållande. Det är min programförklaring.

När börjar du?

– Det är lite, oklart men jag vill börja så snabbt som möjligt.

Björn Wiman skriver på sin blogg om varför han blir kulturchefpå DN.