Annons: Mediedagen 2019

Newsmill tog bort artikel skriven av nationalsocialist

Newsmill raderade en artikel på sin sajt efter att två debattörer i Journalisten kritiserat Newsmill för att ha publicerat artikeln, som var skriven av en tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk front (NSF).

–    Artikeln borde aldrig ha publicerats. Modereringen fungerade inte, det var slarvigt av oss, säger PM Nilsson, ansvarig utgivare för Newsmill.

Artikeln var skriven av Björn Björkqvist, tidigare propagandachef för NSF (som i fjol ombildades till Folkfronten) och chefredaktör för Den svenska nationalsocialisten. I artikeln, som hade rubriken ”Dags att syna Stieg Larssons godhet?”, kritiseras bland annat den antirastiska tidskriften Expo och dess medarbetare.

I går publicerade Journalisten ett debattinlägg från två av Expos redaktionsmedlemmar, Lisa Bjurwald och Jonathan Leman. De skriver att Newsmills artikel innehåller flera lögner, bland annat att flera av Expos journalister ska ha suttit i fängelse.

PM Nilsson beklagar publiceringen:

–    Jag hade inte sett artikeln förrän Journalisten tog in sitt debattinlägg, säger han.

Det var åtta dagar efter er publicering. Varför dröjde det så länge?

–    Det var andra i redaktionen som skötte modereringen. Dessutom har artikeln inte heller anmälts av någon av våra läsare, säger han.

PM Nilsson anger två skäl till att artikeln aldrig borde ha publicerats:

– Björn Björkqvist tillhör en organisation som jag anser vara brottslig. Dessutom innehåller artikeln personuppgifter som inte är verifierade.

Newsmill är i år en av kandidaterna till Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare.