Annons: Mediedagen 2019

Vad tyckte SD om ditt twittrande, Niklas Orrenius?

15:45

Sydsvenskans reporter Niklas Orrenius twittrade från Sverigedemokraternas landsmöte i Ljungsbyhed i Skåne i helgen.

Sydsvenskans reporter Niklas Orrenius twittrade från Sverigedemokraternas landsmöte i Ljungsbyhed i Skåne i helgen.

– De uppmärksammade det snabbt på hemsidor och bloggar, och verkade tycka att jag gav en bra bild av mötet. Det var någon som skrev att man inte kunde tro det men att det faktiskt är Sydsvenskans reporter som ger den bästa rapporteringen.

Var konkurrensen hård?

– Några Sverigedemokrater sade att de skulle twittra men de var inte så aktiva.

Hur var det att bevaka mötet via Twitter?

– Det var otroligt givande att få respons i realtid med frågor och tankar. Samtidigt blev det som ett anteckningsblock, jag twittrade citat jag visste att jag ville använda.

– Jag har bevakat Sverigedemokraterna i 10 år och har byggt upp en stor länkbas. Det gjorde att jag kunde klistra in länkar med bakgrundsinformation i mina meddelanden ”Nu pratar den här personen, han är känd för det här, har tidigare sagt så här och tycker så här om dödsstraff ” och så länkade jag till källorna.

Kunde du med den erfarenheten kommentera deras budskap?

– Jag kunde markera när de sade saker som inte stämmer, som att det finns en halv miljon muslimer i Sverige. Är man bara lite påläst behöver man inte bli en megafon för deras budskap.

Hur var responsen?

– Jag tror att jag har fått över 100 nya följeslagare i helgen och väldigt mycket respons, jag har fått säkert 50 tillrop och 25 frågor. Det finns ett väldigt kunskapsunderskott när det gäller SD och därför finns det ett behov av att twittra i detalj om hur de pratar.

Interagerade du med SD:s twittrare på plats?

– Nej, faktiskt inte, jag blev lite förvånad över det. Sedan kan ju någon av dem som frågade eller kommenterade ha varit SD:are det är svårt att veta.

Vad hade du för nytta av den input du fick via twitter?

– Att jag fick lite mer känsla för vad folk ville veta. Jag svarade på frågorna på twitter och hade vägledning av dem i min analys som publicerades idag. Ibland när man är väldigt inne i ett ämne kan man få lite skygglappar för vad andra vet och är intresserade av.

Vad reagerade du själv mest på under helgen?

– Jag har följt dem så länge, men det var två saker som var slående: Den massiva mansdominansen, det vara 49 män och två kvinnor i talarstolen under lördagen. Dessutom var kvinnorna bara uppe en gång var. Det andra var den enorma respons de tal som hade en råare ton fick. Visst, de har många andra frågor också, men det som tänder folk, själva anledningen till att de sitter där, är motviljan mot muslimer.

Se bevakningen på twitter.com/niklasorrenius.