Axel Andén: Kombinerar Spotify och Twingly Channels

Vad skulle hända om det fanns en tjänst som kombinerade det bästa med Spotify och Twingly Channels, som gällde text, bild och musik, sorterat efter relevans i tid och rum.

På nattåget till Luleå roade jag mig med att göra spellistan ”Norrlandståget” på Spotify. Målet är att den på sikt ska vara lika lång som färden (13 timmar) och om tåget är i tid ska den spela låtar med artister från den ort som lyssnaren passerar. Jag bad om hjälp på Twitter och Facebook och vi är nu uppe i tre timmar, med stor övervikt av den nordligaste sträckningen.

Inspirerad av de fantastiska Norrbottensbanden började jag fundera på om Spotify skulle kunna fungera för texter. I ett universum där dagstidningarnas dagsfärska nyhetsartiklar och historiska arkiv samexisterar med tidskrifternas genomarbetade reportage och långa kulturessäer. Med möjligheten att skapa ”spellistor”, själv eller tillsammans med andra, och dela dem med hela världen. Kanske i förlängningen med möjligheten att jobba vidare på själva texterna eller i alla fall i anslutning till dem.

Kopplar du på en geografisk funktion blir det ännu mer intressant, inte minst för lokaltidningarna. Att jag när jag befinner mig på en plats via mobilen kan få en lista på de senaste, de mest populära och de av mina kontakter rekommenderade artiklarna som skrivits om platsen.

Sedan kunde även intresseområdena kopplas in, så att affärsresenären får affärsnyheter och erbjudanden om trådlös uppkoppling, medan turisten får texter om bygden, veckans evenemang och erbjudanden om kost och logi. Den som har ett specialintresse får lokalt material inom den kategorin.

I förlängningen skulle man kunna tänka sig ett geotaggat totalflöde som består av allt digitalt material knutet till alla världens platser vid varje givet tillfälle och filtrerat efter personliga preferenser. Ett flöde som består av texter, filmer, bilder, låtar och evenemang, översatta till många språk. Självklart skulle det flödet också kunna innehålla kommersiella budskap, och på samma sätt som på Spotify skulle ersättningen till upphovsmännen kunna baseras på antalet klick.

Att samlas runt nyheter baserat på intresseområden är något som Twingly Channels redan erbjuder, medan Spotify har en smart lösning för att tillgängliggöra upphovsrättsskyddat material. Vad skulle hända om de slog sig samman?

Norrlandståget: http://open.spotify.com/user/axzl/playlist/6rpbVYJS6EspT7H6dbbtrY

10 favoriter på Norrlandståget:
Uppsala: Nordpolen – En meter under marken
Gävle: Thomas Di Leva – Vad är frihet?
Sundsvall: The Confusions – Thin
Hudiksvall: Perssons Pack – När du är ung
Umeå: Refused + Di Leva – Jag äter inte mina vänner
Umeå: Isolation Years – Moses
Skellefteå: This perfect day – Fishtank
Piteå: Popsicle – Hey Princess
Luleå: Bear Quaret – Northern
Luleå: Mattias Alkberg BD – Ragnar