Annons: Mediedagen 2019

Journalister i Vietnam censureras på nätet

Morgonkollen

Committee to Protect Journalists kritiserar Vietnam för att ha trakasserat och gripit nätjournalister och politiska bloggare.

Det gäller framför allt skribenter som utmanar det statligt styrda mediemonopolet, skriver CPJ.

I förra veckan grep polisen Pham Doan Trang, journalist på populära sajten VietnamNet. Trang har nyligen rapporterat om konflikten mellan Kina och Vietnam. Efter att hon gripits gick det inte längre att komma åt en del av hennes artiklar på nätet, uppger AP.

”Vietnam tillhör de länder i världen som oftast kränker friheten på Internet”, säger Bob Dietz från CP i en kommentar.

Även journalister på traditionella medier har gripits, bland andra Trong Huy San, på dagstidningen Saigon Tiep Thi. Han avskedades för att att han på sin blogg publicerat kritiska texter om före detta Sovjetunionen.

Läs mer hos CPJ.