Annons: Mediedagen 2019

Den tassande, tysta, tigande diplomatin skopades ut

- Helt fantastiskt, sade Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit Isaak, efter gårdagens manifestation i Kulturhuset i Stockholm. Han var mer än nöjd med uppslutningen.

– Så mycket folk!

Den tysta, tassande och tigande diplomatin skopades ut av den ena talaren  efter den andra.
Många talade personligt utifrån sin egen vardag.  Som exempelvis Expressens kulturchef Björn Wiman, som tror att han själv lever ”mitt i den verklighet som togs ifrån Dawit Isaak”. Hans yngsta var tre år när han fängslades, hon är elva i dag.
– Åtta år är mycket i ett litet barns hela liv.
I barndomen ska finnas trygghet och kärlek. Fångenskap och ovisshet ska inte rymmas där, sade han också.
Peter Kadhammar, reporter på Aftonbladet, träffade en gång Eritreas president Isaias Afwerki. Trevlig då med goda planer för sitt land. I dag är han förvandlad till en paranoid tyrann vilket leder till fängelse för den som höjer sina röster.
Tom Alandh frågade varför Dawit Isaak ska hjälpas med tystnad, han ”som inte ens begått något brott” och drog paralleller till Anninka Östberg och Fredrik Reinfeldts insatser i samtal med Kalifornens guvernör Arnold Schwarzenegger för att få henne överflyttad till Sverige.
– Det är skamligt och riskfyllt att kidnappa yttrandefriheten, slog Kerstin Brunnberg, före detta radiochef numera journalist fast.