Annons: Mediedagen 2019

Svenskt stöd till egyptisk superbloggare

Den världsberömde egyptiske bloggaren Wael Abbas är luspank och tvingas dela internet med den granne som attackerat honom. Därför betalar de svenska organisationerna nu för att säkra hans uppkoppling. (Uppdaterad)

Det bråk förra veckan där Wael Abbas fick sin tand utslagen handlade om den internetuppkoppling han delar med sin granne. Nu betalar Publicistklubbens 6000 kronor och Författarförbundet 10 000 kronor för att säkra hans internetabonnemang i fyra år.

– Vi gör det för att han, som vid det här laget är en världsberömd bloggare, som kritiserar auktoritära tendenser på regeringsnivå, polisnivå och när det gäller mänskliga rättigheter, som bloggar med skärpa humor och som åker världen runt och förläser om sitt bloggande, är luspank och inte ens har råd att betala sitt internetabonnemang, säger Ulrika Knutson, Publicistklubbens ordförande.

– Inte heller på Gräv fick han betalt för sin medverkan. Man utgår lite slött från att alla är försörjda på något sätt. Jag kollade med vår kassör om vi kunde bevilja ett extra stipendium, och det gick bra.

Vad kallar ni stipendiet?

– Special prize for excellent blogging. Författarförbundet ger 10 000 kronor ur sin hundraårsfond, vars syfte är att ge understöd åt utsatta författare i andra länder.

– Vi ville stödja den här pionjären för yttrandefrihet som avslöjat bland annat polistortyr och kvinnovåld och därför gjort sig sig obekväm, säger Stefan de Vylder som sitter i Författarförbundets styrelse.

Cecilia Uddén skriver på SR:s korrepondentblogg

Bitte Hammergren på SvD:S Mellanösternblogg