Annons: Mediedagen 2019

Tommy Hermansson: Värt pengarna vara med i TU

Tommy Hermansson är vd för Västkustmedia som ger ut Bohusläningen, Strömstads Tidning och TTELA. Han påminner om att det under senaste åren blivit billigare att vara medlem i TU.

 

Vad tycker du om ett uppdelat TU?

–    Det är bra, att komma in i en större organsation ger TU:s förhandlingsdel bättre och starkare förutsättningar.

Vad tycker du att branschorganisationen TU ska ägna sig åt?

–    Utgivarfrågor, allmänna mediefrågor och att lotsa oss medlemmar in i framtiden som ingen vet något säkert om.

Är det något TU gör i dag som man inte borde ägna sig åt?

–    Nej, när TU organiserades om för några år sedan försvann ju en del funktioner, bland annat på marknadssidan. Kvar blev en bra kärna.

Ska TU organisera medieutbildning?

–    Ja, jag tycker att Medieutbildarna fyller en viktig funktion. Inte minst när det gäller kurser om upphovsrätten, den publicistiskt mest viktiga frågan vi har.

Ska TU ägna sig åt och bekosta etisk självreglering?

–    Vem ska göra det annars? Om vi inte själva tar ansvar för den verksamheten kommer lagstiftarna att flytta fram sina positioner.

Ska TU ge ut en självständig sajt och tidning?

–    Ja, Medievärlden utgör ett kitt för oss i branschen. Jag tycker att den ger en bra bild av utvecklingen i branschen, både i papperstidningen och på nätet.

Hur mycket får TU kosta?

–    Jag har sett att många i era enkäter sagt att de tycker att TU ska kosta mindre. Det är lätt att säga, men vi får inte glömma att avgiften under åren har sänkts. Vi betalar inte lika mycket som för några år sedan.

–    Jag kan förstå att det finns tryckeri – och distributionsbolag som tycker att det kostar för mycket, men för oss som sysslar med bred publicistisk verksamhet tycker jag absolut att det är värt att vara med i TU, även med dagens avgifter.

Fotnot: 2001 betalade en majoritet av TU:s medlemmar 0,86 procent av sin lönesumma i medlemsavgift. 2004 sänktes avgiften till 0,79 procent. 2007 gjordes ytterligare en sänkning, till 0,68 procent vilket är den nivå som gäller än i dag.