Annons: Mediedagen 2019

Amerikansk frilans fängslad

 
Roxana Saberi, amerikansk-iransk frilansjournalist, sitter sedan i slutet av januari i Evin-fängelset i Teheran. Det framkom i går vid en presskonferens som den iranska domarkåren höll.

Roxana Saberi har inte fått någon advokat och har hållits isolerad i över en månad.

Enligt uppgifter till Reuters hålls hon fängslad efter ett beslut av revolutionsdomstolen, men vad hon anklagas för vet man inte.

Committee to Protect Journalists (CPJ) är mycket oroat över att det är just revolutionsdomstolen som har Roxana Saberis väl och ve om hand. Mohamed Abdel Dayem, koordinator för Mellanöstern och Nordafrika hos CPJ, säger att domstolen saknar till och med de mest elementära förutsättningarna för en rättvis domstolsprocess.

Evin-fängelset där Roxana Saberi hålls fången är beryktat. Det var där som den kanadensisk-iranska fotojournalisten Zahra Kazemi dog sedan hon gripits i samband med att hon bevakade studentprotester i Teheran.