Annons: Mediedagen 2019

Dubbelmord i Moskva på advokat och journalist

I Moskva mördades i går advokaten Stanislas Markelov, som specialiserat sig på mord begångna Tjetjenien, och Novaya Gazetas journalist Anastasia Baburova, som befann sig tillsammans med honom.

De sköts till döds då de lämnade en presskonferens som Markelov arrangerat.

Stanislas Markelov fördömde vid presskonferensen att Yuri Bodanov, en före detta rysk överste, redan släppts fri. Han dömdes 2003 till tio årss fängelse för att ha mördat en 18-årig tjetjenska, vars familj Markelov representerade.

När advokaten och journalisten lämnade presskonferensen sköts Markelov av en maskerad man. Anastasia Baburova sköts i huvudet då hon försökte förhindra att mördaren flydde. Hon dog några timmar senare utan att ha återfått medvetandet.

Reportrar utan gränser ser morden som en följd av att våldet tillåts härska i det ryska samhället men också som ett resultat av att mord på journalister och människorättsaktivister förblir ouppklarade och ostraffade.

Stanislas Markelov har försvarat många journalister, däribland Anna Politkovskaja.

Anastasia Baburova var en ung journalist som valt att arbeta med känsliga ämnen för samma tidning som Anna Politkovskaja arbetade för, däribland ultranationalismen.