Annons: Mediedagen 2019

FRA-lagen införs utan de 15 punkterna

Morgonkollen

När FRA-lagen införs första januari kommer inte de 15 tilläggspunkterna att vara med. Enligt försvarsdepartementet ska ändringarna läggas till senare. (Uppdaterad)

Den lag som börjar källa vid årsskiftet blir alltså den lag som riksdagen röstade igenom 18 juni i år. När punkterna som skulle förstärka den personliga integriteten kommer att införas tidigast sent i vår.

FRA kommer inte att ha tillgång till kabel förrän 1 oktober 2009, när nätföretagen ska ha försett FRA med samverkanspunkter. Men FRA kommer att komma åt telefon- och datatrafik som går via exempelvis satellit redan 1 januari, rapporterar Ekot.

Bloggen Opassande skriver: Man skulle kanske kunna tänka sig att att ”the bottom is nådd” på maktmissbruk i FRA-frågan. Men SR publicerar idag att det tydligen både gick att ignorera protester och kanske mest iögoninfallande – sin egen uppgörelse internt inom partierna.

och Jinge skriver under rubriken Regeringen lurade Sveriges riksdag om FRA-lagen.
Axel Håkansson