källskydd

14 juni, 2016 - 11:13

Chef på Migrationsverket fälls för att ha frågat om källa

Det mejl som Migrationsverkets chef i Halmstad skickade till en reporter på Hallandsposten var ett brott mot efterforskningsförbudet. Straffet för grundlagsbrottet blev dagsböter.

Det var efter en artikel om planerade flyktingboenden som chefen mejlade reportern och frågade ”vem som informerar er om de tre boende som vi tittar på”.

26 maj, 2015 - 17:46

Polisen får göra husrannsakan på Aftonbladet

Aftonbladets bilder kan avslöja vilka det är som genomförde ett rån mot en guldbutik. Tingsrätten i Solna gett polisen rätt att genomföra en husrannsakan. – Källskyddet är en helig princip, säger Jan Helin.

I april slog beväpnade rånare till mot en guldbutik i Kista Galleria. Aftonbladet publicerade maskade bilder på rånarna. Bilder som de fått från en uppgiftslämnare.

Nu ha polisen fått rätt att genomföra en husrannsakan för att få tag i de omaskade bilderna. 

4 maj, 2015 - 15:12

Löften om digitalt källskydd ofta värdelösa

När journalister skriver på Twitter att de gärna tar emot tips och garanterar tipsarnas anonymitet är det oftast inte värt någonting, skriver bland andra Fredrik Laurin och Sus Andersson i ett diskussionsinlägg.

Trots att e-post är att betrakta som internets vykort – faktiskt värre än vykort! – är det fortfarande många redaktioner som uppmanar tipsare att använda just e-posten. Ett löfte om anonymitet i det läget är inte värt ett vitten. Detsamma gäller de journalister och redaktioner som på exempelvis Twitter skriver att de gärna tar emot tips och att de garanterar tipsarnas anonymitet.

3 april, 2014 - 12:18

NA anmäler kommun som gett sig på källa

En personlig assistent som skrev en insändare i NA tvingades av sin arbetsgivare ge sig till känna. Nu har tidningen anmält Lindebergs kommun till JK och JO. UPPDATERAD

Efter att insändaren publicerats höll chefen upp tidningen och frågade "vem har skrivit den här?". Kvinnan kände sig då tvingad att avslöja att det var hon.

24 oktober, 2012 - 09:38

Bristande digitalt källskydd på redaktionerna

Hälften av redaktionerna saknar en policy för hur källor ska skyddas, visar en källskyddsenkät som Journalistförbundet genomfört.

Enkäten presenteras idag vid ett seminarium på Internetdagarna i Stockholm. Journalistförbundet har ställt frågorna till 238 lokala journalistklubbar inom dagspress, tidskrifter och etermedier varav 120 har svarat. Enkäten visar att:

8 juni, 2012 - 10:14

”Finns inget fog för kritiken”

Claes Sandgren blandar äpplen och päron i sin debattartikel. Det går inte att jämföra svensk meddelarfrihet med hur det fungerar i England eller Norge. Det anser TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. (Uppdaterad)

Professorn i civilrätt, Claes Sandgren, går på DN Debatt ut med åsikten att det bör införas meddelarfrihet för journalister. Bland annat för att de då skulle kunna rapportera om det begåtts mutbrott för att komma över känslig information. 

7 juni, 2012 - 11:33

HD fäller chefredaktören för brott mot tystnadsplikten

Mimmi Karlsson-Bernfalk, tidigare ansvarig utgivare för Norra Skåne, fälls i Högsta Domstolen för att ha röjt en källa.

Källan som röjdes var Nils-Eric Hennix, som har en bakgrund i olika främlingsfientliga partier. Han hade startat ett medborgargarde och tipsade tidningen om detta som anonym källa. Han var också anonym i den första artikeln.

20 oktober, 2011 - 14:37

NYT i yttrandefrihetsstrid

Det amerikanska justitiedepartementet försöker tvinga en reporter på New York Times att avslöja sina källor.

En stor strid om first amendment, det grundlagstillägg som skyddar yttrandefriheten, kan nu bryta ut enligt Politico.

16 juni, 2011 - 13:48

Journalisters datorer är lovligt byte

Tullen tog dator, telefon och datorminnen från journalisten Bertil Lintner när han landade på Arlanda. Det skydd som gäller skriftliga handlingar borde också omfatta digitala handlingar, skriver Nils Funcke.

Skriftliga handlingar som innehåller skyddad information, till exempel korrespondens mellan en advokat och en klient får inte beslagtas. Polis och åklagare får heller inte använda innehållet om det inte går att undvika att de under en utredning stöter på det. När det gäller journalister får myndigheterna endast beslagta handlingarna om ett meddelarbrott har begåtts.

5 mars, 2009 - 11:05

Journalist JK-anmäld

 
Bloggaren och den före detta nämndemannen Cecilia Beckroth JK-anmäler en journalist på Expressen för brott mot källskyddet.
  Bloggaren och den före detta nämndemannen Cecilia Beckroth JK-anmäler en journalist på Expressen för brott mot källskyddet.