Etiopiensvenskarna

27 september, 2012 - 16:31

Rekordstort engagemang för pressfrihet på bokmässan

Bokmässan

En tusenhövdad publik såg Johan Persson och Martin Schibbye göra gemensam sak med Esayas Isaak på Bokmässan.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling frågade Esayas vad som kan göras för hans bror Dawit Isaak som nu suttit 11 år i eritreanskt fängelse.

"Inte glömma bort honom. Den dagen vi gör det, då dör han. Det är det regimen vill. Uppmärksamheten har blivit en slags försäkring för honom", svarade Esayas Isaak.

27 september, 2012 - 12:13

Martin Schibbye svarar Johan Hakelius

Kolumnisten Johan Hakelius ifrågasätter Martin Schibbyes medverkan vid ett seminarium om pressfrihet på Bokmässan idag.

Johan Hakelius citerar ett pressmeddelande från Revolutionär Kommunistisk Ungdom från 2004 som försvarar Kubas rätt att fängsla journalister, eftersom de anses vara "spioner för en fientlig, utländsk makt". Martin Schibbye var vid tillfället informationschef på RKU.

14 september, 2012 - 12:45

Presskonferensen med Martin Schibbye och Johan Persson

Liveblogg från presskonferensen med Martin Schibbye och Johan Persson på ABF-huset i Stockholm.

Presskonferensen börjar cirka 13:15. Här kan du se den live.

UPPDATERAD: Eftersom Cover it live inte fungerar har vi lyft alla textuppdateringar ur livebloggen till artikeln:

medievarlden: Då var presskonferensen slut. Mycket känslosamt vid vissa tillfällen. Många applåder. Nu är det enskilda intervjuer.

2:16

11 september, 2012 - 09:37

Johan Persson och Martin Schibbye vädjar om ett andningshål

Anhöriga har skickat ut ett pressmeddelande om vad Johan Persson och Martin Schibbye kommer att göra de närmaste dagarna.

"Johan Persson och Martin Schibbye har just landat på en plats där de kan få pusta ut. Vi är oerhört lättade och glada över att de är fria och att vi snart kan få återförenas allihop. Det har varit ett tufft år där vi har varit tvungna att fatta många svåra beslut för att nå målet att de ska må så bra det bara går i fängelset och släppas fria så fort som möjligt.

10 september, 2012 - 17:25

Reaktioner på frigivandet

Frigivandet av de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har nu bekräftats. Den svenska mediebranschen reagerar med glädje och lättnad.

Efter många rykten under dagen har etiopiska UD nu bekräftat att de två journalisterna, som suttit fängslade sedan förra sommaren, har benådats inför det etiopiska nyårsfirandet.

10 september, 2012 - 15:51

Expressen: Persson & Schibbye släppta

Tidningen uppger att Etiopiensvenskarna redan släppts.

Expressen hänvisar till en källa på etiopiska UD.

10 september, 2012 - 11:29

Etiopien benådar Persson & Schibbye

Det uppger bland andra nyhetsbyrån Reuters.

Svenska Dagbladet uppger att de två svenska journalisterna kommer att släppas fria inom de närmaste dagarna. Enligt Sveriges Radio kommer en presskonferens att hållas klockan 16 svensk tid.

21 augusti, 2012 - 14:59

Så kan svenskarnas öde påverkas av Zenawis död

Den etiopiske bloggaren Endalkachew "Endalk” Hailemichael skriver exklusivt för Medievärlden.

I Etiopien, där regeringen infört allt mer förtryckande åtgärder mot lokala medier, har mediebevakningen av premiärminister Meles Zenawis sjukdom varit ringa och motstridig. Det har fortsatt till och med efter att hans död meddelades i morse på den statliga televisionen.

21 augusti, 2012 - 08:26

Etiopiens premiärminister död

Morgonkollen

Meles Zenawi, Etiopiens premiärminister, är död. På UD finns en oro för vad det kan innebära för de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Etiopiens statliga tv har nu bekräftat ryktet som florerat en längre tid. Landets ledare, premiärminister Meles Zenawi har avlidit.

Ett skifte i ledningen har oroat svenska UD enligt TT. Alla samtal av vikt om de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har förts med Zenawi personligen. Vad som nu kommer att hända är oklart:

5 juni, 2012 - 10:07

Ett steg närmare nåd för Etiopiensvenskarna

En utredning om hur de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har uppfört sig har begärts fram av den etiopiska regeringens benådningskommitté.

Det skriver Dagens Nyheter. 

– Detta är ett positivt besked. Det är ett tydligt tecken på att processen går framåt, säger professor Kjetil Tronvoll, Etiopienexpert på universitetet i Oslo till tidningen.