design

16 november, 2015 - 09:48

Tidningarna om terrordådet

Helgens tidningar har gått blått, vitt och rött för hedra offren för fredagskvällens terrorattack i Paris.

Dagens Nyheter gjorde hela förstasidan i söndagstidningen som den franska flaggan och med rubriken  ”Liberté, égalité, fraternité” som enda budskap.

Katrineholms-Kuriren gjorde om sitt huvud i den franska trikolorens färger.

14 januari, 2015 - 10:25

DN:s formlösa firande.

DN har fyllt 150 år med fest, fyrverkeri och tidning i fullformat. Men i alla tillbakablickar förbigicks de ofta uppslitande formförändringarna. Det skriver John Bark, som ligger bakom några av dessa.

Under mina fyra turer som designkonsult på tidningen har jag (internt) hyllats, hatats, mejlbombats och hyllats igen. Utanför yrkesrollen har jag alltid varit en trogen prenumerant, jag växte upp med tidningen. 

26 maj, 2014 - 13:30

Mattsson om ettan som får SD-politiker att se rött

Dagens förstasida på Expressen sågas vid fotknölarna av SD-politiker. Här berättar tidningens chefredaktör Thomas Mattsson hur den skapades.

Få som sett den kan låta bli att reagera. Expressens etta i dag är ett tydligt ställningstagande förmedlat med stil och finess. Men också ett lagarbete, säger chefredaktör Thomas Mattsson:

24 maj, 2013 - 11:45

"Form viktigare än funktion i DN"

Har Dagens Nyheter fått en släng av cirkelsjuka? Det menar tidningsdesignern Ole Munk.

I sin blogg Munkytalk skriver han att DN på många sätt har hittat ett sätt att kombinera högkvalitativt material med motsvarande design. 

Utom när det gäller grafikavdelningen användning av cirklar för att visa på olika saker. De har drabbats av Cirkulitis (cirkelsjuka).

17 januari, 2013 - 15:52

Premiär för nya NA

I dag kom första numret av nya NA. Tidningen har fått en modernare form menar redaktionschef Helena Sträng. Den går också betydligt lättare att göra.

Nya NA har fått en modern form, anpassad för 2013. Och det var verkligen på tiden tycker redaktionschef Helena Sträng.

Men formen är inte den enda förändringen. Nu har tidningen också slutat att editionera. Tidigare gjorde man en version för södra delen av spridningsområdet, en version för Bärgslagen samt en för Örebroområdet.

14 januari, 2013 - 11:31

NTM-tidningarna får gemensam form

Ett stort formprojekt har inletts inom NTM-koncernen. Tidningar ska få ett mer enhetligt utseende. Målet är att effektivisera arbetet och underlätta utbyte av material.

Till hösten ska projektet vara klart. Då ska också alla tidningar i koncernen använda samma redaktionella system.

Tidningarna ska då använda samma typografi – men i olika varianter.

Ska tidningarna få samma utseende?

7 november, 2012 - 10:03

Premiär för nya Sydsvenskan

Nya Sydsvenskan ska vara så läs- och pendlarvänlig som möjlig. Så här ser den nya tidningen ut.

Från och med i dag får alla Sydsvenskans läsare allt material, det är nu slut med en Malmö- och en Lundedition. Bedömningen är att regionen blivit allt mer integrerad och att det också ska avspegla sig i tidningen.

19 oktober, 2012 - 08:57

Storslam för Dagens Nyheter

DN fick två guld och tre silver när Svenska Designpriset delades ut i går kväll.

DN fick guld i klassen redaktionell print med motiveringen: "I en utsatt del av vårt aktuella medielandskap vägrar tidningen att skära ned på sina berättelser om vår samtid. Nej, oförtrutet förmedlar tidningen till tacksamma läsare en mänsklig, angelägen och spännande ton i kraftfulla arrangemang av texter, bilder, färger och former."

28 september, 2012 - 08:26

Sydsvenskan snyggast i Norden

Morgonkollen

Sydsvenskan utsågs i går kväll till Nordens bäst designade tidning av SND/S. Och Sverige fick flest priser i organisationens tävling.

Sydsvenskan fick förutom den utmärkelsen också guld för sin design samt två brons och ett hedersomnämnande.

Det gick också bra för Dagens Nyheter, tidningen fick guld för sin redesign samt tio andra priser i olika valörer.

7 februari, 2012 - 09:18

Fler svenska designsegrar

Morgonkollen

Dagens Nyheter får 18 priser i SND:s tävling om världens bäst designade tidning. SvD vann prestigefyllda "Best in Show".

Inte nog att Svenska Dagbladet vann guld i klassen ”breaking news” i går. I natt utsågs det tidningen gjorde i samband med attacken på Utöya till ”Best in Show” i den världsomspännande designtävlingen som arrangeras av Society for News Design (SND).