Dagens Samhälle

26 mars, 2015 - 09:52

Sanna Rayman ny debattredaktör på Dagens Samhälle

Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman lämnar tidningen för att bli debattredaktör på Dagens Samhälle.

Hon blir en av tidningens tre debattredaktörer tillsammans med Andreas Henriksson och Karin Lundahl.

Hon lämnar Svenska Dagbladets ledarredaktion, där hon jobbat i sju år.

19 mars, 2015 - 09:15

Dagens Samhälle publicerar granskning av Researchgruppen

En text av frilansjournalisten Ola Sandstig som tidningen Fokus refuserat publiceras nu av Dagens Samhälle.

”Ur ett demokratiskt perspektiv är det djupt problematiskt att enskilda aktörer, som Researchgruppen, kan bygga upp enorma åsiktsregister över 100 000-tals medborgare. Register som skapas under redaktionell flagg skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen och undantas från såväl personuppgiftslagen, PUL, som kontroll av Datainspektionen”, skriver Dagens Samhälle i ett pressutskick.

16 december, 2014 - 14:02

Suhonen och Svanborg-Sjövall nya kolumnister i Dagens Samhälle

Dagens Samhälle har skrivit kontrakt med fyra nya kolumnister inför nästa år: Daniel Suhonen, Karin Svanborg-Sjövall, Widar Andersson och Rebecca Weidmo Uvell.

Daniel Suhonen är chef för LO-finansierade tankesmedjan Katalys och författare till boken ”Partiledaren som klev in i kylan”.

Karin Svanborg-Sjövall är folkpartist och ny Timbrochef. 

Widar Andersson är politisk chefredaktör för Folkbladet i Norrköping

Rebecca Weidmo Uvell är debattör och engagerad av Skattebetalarna som ny Slöseri-Ombudsman.

1 oktober, 2014 - 13:49

Tidningen där alla kurvor pekar rätt

Här går upplagan går åt rätt håll. Och annonsintäkterna ökar. Ja, det handlar om en svensk tidning. Nej, artikeln är inte tio år gammal.

Dagens Samhälles ”all-time-low” är på 22 561 ex i början av 2011. Då togs det strategiska beslutet att slutat lägga ut nyheter på nätet. Där skulle bara debatten ligga.

27 maj, 2014 - 13:57

Kan Dagens Samhälle fortsätta kampanja för vinster i välfärden?

Kan Dagens Samhälle fortsätta kampanja för vinstdrivande bolag i välfärden om majoriteten i Sveriges kommuner och landsting förändras efter valet? skriver professor Åke Sandberg.

På välfärdsområdet framstår SKL:s tidning Dagens Samhälle som ett kampanjorgan för vinstdrivande bolag, inte bara i opinionsmaterial utan också i nyhetsrapporteringen. Det är anmärkningsvärt för inom Sveriges kommuner och landsting finns en stor minoritet som inte delar tidningens linje.

27 februari, 2014 - 16:00

Dagens Samhälle förstärker debattsajten

Dagens samhälles sajt, som fokuserar på debatt, förstärker med sex kända debattörer.

Sedan tidigare skriver Åsa Moberg, Stig-Björn Ljunggren och Mats Edman inlägg på sajten.

Nu tillkommer ytterligare sex skribenter som ska debattera skola, vård, omsorg, infrastruktur och andra centrala välfärdsfrågor.

26 mars, 2013 - 16:01

Vad ska du göra med pengarna, Mats Edman?

Chefredaktören för Dagens Samhälle, Mats Edman, tilldelades Stockholm-Skanstull Rotaryklubbs journalistpris på 100 000 kronor.

– Till att börja med ska jag betala några tandläkarräkningar som kommer att gå på ungefär tio tusen kronor. Sen ska jag betala en reparation på bilen på sexton tusen. Jag har en dotter som fyller 30 år och henne tänkte jag bjuda på en resa. Resten av pengarna kommer att gå till en semesterresa för familjen, säger Mats Edman.

22 februari, 2013 - 17:05

Dagens Samhälles ansvar att korrigera om vårdskandaler

Slutreplik

Det faller på Dagens Samhälle att ta ansvar för och korrigera den bild av vårdskandaler som redaktionen själv tidigare förmedlat, skriver Torbjörn von Krogh.

Tack för erbjudandet om att delfinansiera en studie av vad ordet vanvård står för i medierapporteringen, Mats Edman! Jag måste dock av två skäl tacka nej denna gång. Dels är jag överhopad av andra arbetsuppgifter och dels anser jag att det främst faller på Dagens Samhälle att ta ansvar för och korrigera den bild redaktionen själv tidigare förmedlat. 

21 februari, 2013 - 14:05

Vi är beredda att finansiera Torbjörn von Krogh

Slutreplik

För att få reda på exakt hur medierna använt begreppet ”vanvård” krävs att varje enskild artikel i Mediearkivet analyseras, skriver Mats Edman i ett svar till Torbjörn von Krogh.

Torbjörn von Krogh för en viktig diskussion om undersökningsmetod och tillförlitlighet vad gäller Mediearkivet. Precis som på Google varierar resultatet vid sökningar bland annat beroende på hur man formulerar sökkriterierna. Dessa problem finns vid all användning av textdatabaser.

20 februari, 2013 - 12:45

Dagens Samhälles siffra är felaktig

Dagens Samhälles reaktion följer mediekritikens formulär 1A. Men uppskattningen av artiklar om vanvård stämmer inte, skriver Torbjörn von Krogh på Sim(o).

Mats Edman och Dagens Samhälle har en god ambition, som jag applåderar. Redaktionen anser uppenbarligen genom sitt dagliga arbete med inblick i offentlig och privat vård att den allmänna mediebilden är snedvriden, den fokuserar alldeles för mycket på vårdskandaler med vanvård av äldre. Mats Edman skriver i sitt svar till mig att det enbart inträffar en handfull vårdskandaler per år i Sverige.