Vissa ryska internetanvändare har sedan november nekats att besöka SR.se. Skälet uppges vara att en rysk myndighet upptäckt en artikel de anser bryter mot rysk lag. UPPDATERAD

Blockeringen har pågått i fyra månader och innebär att ryska besökare möts av ett felmeddelande när de går in på Sveriges radios hemsida, rapporterar SR.

Anledningen till blockeringen beskrivs i ett mejl från den ryska myndigheten för tillsyn av telecom, informationsteknologi och masskommunikation (Roskomnadzor), som bland annat Sveriges Radios lyssnarservice mottagit. Roskomnadzor hänvisar till en artikel från 2010 som SR:s ryskspråkiga redaktion har skrivit. Artikeln, som baseras på en nyhet i SvD, handlar om att receptfria, smärtstillande läkemedel blivit det vanligaste sättet att begå självmord. Roskomnadzor menar att artikeln propagerar för självmord, vilket är förbjudet enligt rysk lag.

UPPDATERAD: I ett mejl till Radio Swedens ryska redaktion skriver Sveriges Radios säkerhetschef Thomas Rotermund att det inte verkar som att blockeringen fungerar:

"Vår bild är att blockeringen inte har slagit igenom och det grundar vi på kontakter med personer i Ryssland och en egen undersökning vi gjorde runt nyår av flera operatörer i landet. Vi har gett i uppdrag till SR juridik att skriva ett brev till myndigheten och vidare förklara deras syn på artikeln."