Hovrätten slår fast att BBS-lagen inte fritar någon från ansvar för förtal. Den som vid förhandsmoderering godkänner kommentarer kan dömas för förtal, enligt Göta hovrätt.

Förtal finns inte med i BBS-lagens uppräkning av fall där den som har en sajt med kommentarer är skyldig att ta bort insända meddelanden. Det innebär dock inte att den som driver en sajt inte kan fällas för förtal i kommentarerna, enligt hovrätten. (BBS-lagen har tillkommit för det fall då brottsbalken inte är tillämplig)

Den Sverigedemokratiska politikern Markus Wiechel har på sin blogg publicerat en kommentar som enligt hovrätten är att betrakta som förtal av en socialdemokratisk politiker, eftersom den utpekar honom som brottslig. Att Markus Wiechel inte själv skrivit kommentaren spelar ingen roll, enligt hovrätten, då bloggen tillämpar förhandsmoderering:

"I förevarande fall är det först genom Markus Wiechels agerande som uppgifterna fått spridning . Han bör då ses som gärningsman till spridningen, och ska därmed anses ha gjort sig skyldig till förtal", skriver hovrätten.

Förtydligande: Detta gäller alltså enbart icke grundlagsskyddade sajter, för grundlagsskyddade sajter gäller YGL.