I april kom den första domen om förtal i förhandsmodererade bloggkommentarer, och den blev friande. Nu fäller Norrköpings tingsrätt en bloggare i ett liknande fall

Medievärlden skrev i april om domen i Helsingborgs tingsrätt som friade Sverigedemokratiska bloggaren Dragan Klaric från förtal i förhandsmodererade kommentarer på bloggen.

Idag kom en dom i ett liknande fall från Norrköpings tingsrätt: Markus Wiechel, ordförande för SD i Östergötland döms att betala 5 000 kronor till en person som blivit förtalad i en kommentar på Markus Wiechels blogg.

Markus Wiechel höll med om att kommentaren innehöll förtal, men menade att han inte var ansvarig för publiceringen. Som möjliga förklaringar angav han att förhandsmodereringen varit avstängd, att någon annan loggat in och godkänt den, eller att det varit något fel på bloggpubliceringssystemet Wordpress. Han hävdar också att han tog bort kommentaren direkt han såg den.

Norrköpings tingsrätt skriver att det ostridigt rör sig om förtal, och att den som är ”modererare” av kommentarer på en blogg har ansvaret för innehållet i dessa. Att andra kan ha loggat in och godkänt kommentaren fråntar honom inte något ansvar, skriver tingsrätten. Att kommentaren skulle ha publicerats på grund av ett tekniskt fel ”är så osannolikt att tingsrätten lämnar det utan avseende”.