Mikael Marklund

– om det mesta från teknik till estetik

13 mars, 2012 - 12:56

En Blunder i direktsändning

Utan ordentligt med kaffe kan det gå som för Fox kommentator som sov i direktsändning…

Politik kanske inte är det absolut roligaste alla gånger. Men är man anställd som kommentator på Fox News bör man hålla sig vaken när det är dags att prata om utgången av ”supertisdagen”…

Gissar att Doug får se det här några gånger…

 

Skriv in flera mejladresser, antingen på separata rader eller med kommatecken emellan.
(Ditt namn) har skickat dig ett meddelande från Medievärlden
(Ditt namn) vill tipsa dig om följande hos Medievärlden.
Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Kommentarerna är en av sajtens mest värdefulla beståndsdelar. De tillför ny information, ifrågasätter den som finns och kommer med nya infallsvinklar och uppslag. Kommentarerna utvecklar oss, vår bevakning och våra läsare. Tänk bara på att:

Publicerade kommentarer blir tillgängliga för andra användare och kan även användas på andra platser än medievarlden.se.

Medievärlden tillämpar förhandsmoderering, vilket innebär att Medievärldens ansvarige utgivare också är ansvarig utgivare för alla kommentarer som publiceras på sajten.

Vi publicerar inte kommentarer som bryter mot lag eller tidningens förhållningsregler.

Vi publicerar inte kommentarer som exempelvis innehåller nedsättande omdömen om kön, ras, religion eller sexuell läggning och kommentarer som innebär spridning av innehåll som innebär uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott, olaga våldsskildring eller om det är uppenbart att användaren gjort intrång i upphovsrätten.

Vi publicerar inte kommentarer som innebär förtal, spridning av felaktiga rykten och propaganda samt kommentarer som innehåller personangrepp eller reklam.

Medievärlden publicerar inte heller kommentarer som vi inte vill visa upp i anslutning till våra artiklar, om de exempelvis bedöms vara irrelevanta eller ha en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Medievärlden på nätet följer de etiska reglerna för press, TV och radio.

Besökare uppmanas anmäla kommenterar som bryter mot lag och uppförandekod via anmälningsfunktionen eller att direkt kontakta chefredaktör: Axel Andén på 070-3733360

Fler inlägg

5 oktober, 2015 - 15:50

Klimatjournalistikens dilemma är miljön

I helgen var det premiär för Svenska Dagbladets klimatpodd. Ett ambitiöst projekt som dock ställer krav både på miljön den visas i och på hela mediehuset.

Visionen är att den globala temperaturhöjningen inte ska överstiga två grader vid seklets slut. Gör den det kommer konsekvenserna för våra efterkommande bli mycket svåra att hantera. Men med den utsläppstakt som vi har i dag kommer det att vara mer än tre grader varmare då. En utveckling som världen absolut inte har råd med.

Det är målet med det stora toppmötet i Paris i december. Där ska delegater från 195 länder försöka enas om ett antal övergripande klimatmål som är avgörande för mänsklighetens framtid.

Därför börjar nu också medieföretagen att agera. Ett ambitiöst projekt som hade premiär i helgen var Svenska Dagbladets klimatpodd SvD 2 grader som leds av mediehusets hållbarhetsredaktör Peter Alestig och näringslivsreportern Jenny Stiernstedt. Fortsätter de att leverera på samma nivå som den första podden blir det en mängd gedigen klimatjournalistik presenterad på ett lättillgängligt sätt. Föredömligt. Läs mer om satsningen här.

Men. Det är något som skaver. Kanske handlar det bara om att företagsledningen inte har lyssnat på innehållet och tagit det till sig. För det är faktiskt så att det är miljön som ställer till det.

När jag lyssnade på podden i mobilen var inslaget inramat av reklambudskap om en ny transportbil samt billigt inrikesflyg.

Det sätter fingret på problemet. Det är mycket snack om hur stora problemen kommer att bli och att något måste göras. Men ingen ställer sig upp och säger att nu gör vi något och tar konsekvenserna av det.

I podden tar Peter Alestig bland annat upp att de största affärsbankerna i USA nu vädjar till de politiker som ska träffas i Paris att vidta tuffa åtgärder för att begränsa utsläppen och dess konsekvenser. Läs mer här. Det finns alltså ett tryck från näringslivet att det ska börja hända saker. Och miljöproblemen är en av de frågor som oroar människor mest. Det finns alltså inget kontroversiellt i frågeställningarna längre. I stället finns det mycket att vinna i trovärdighet för medieföretag som går från ord till handling.  

Ett medieföretag som gör lysande miljöjournalistik kan inte bara fråga varför ingen annan gör något. Det bör också göra något på egen hand för att visa att de menar allvar med sin satsning. Annars är det som att skriva om en växande dopingproblematik samtidigt som det publiceras reklam för anabola steroider eller ”ryss-femmor” vid materialet. Några förslag på åtgärder:

• Sätta stopp för alla inrikesresor med flyg för medarbetarna. Även högsta ledningen.

• Alla tjänstebilar ska vara så minimalt miljöbelastande som möjligt.

• All el som köps in ska vara från förnybara energikällor.

• Alla medarbetare utbildas i hållbarhetstänkande.

• Reklam från företag med kraftigt miljöbelastande verksamhet ska inte publiceras, alternativt förses med varningstexter.

• Företaget inför en omställningsplan för en helt hållbar och framtidssäkrad verksamhet inom högst tio år.

Läs också En större utmaning än digitaliseringen för medierna och Malin Picha Edwardssons analys för Medievärlden Premium Medieföretagens miljöpåverkan.

 

 

 

  

1 oktober, 2015 - 11:22

Blank Spots största betydelse

BLOGG Nu har första reportagen publicerats av redaktionen bakom Blank Spot Project. Jag hoppas att de inte blir de sista. För verksamheten fyller flera funktioner och – lite hårddraget – kan kanske rädda mediebranschen.

Det var fem gedigna reportage som Blank Spot Projekt publicerade på sin sajt i går afton. Det är mycket intressant läsning som platsar som långläsning i vilket magasin som helst.

Nils Resares grävjobb om hur diktaturen i Thailand fick köpa Gripen-plan av Sverige i strid mot alla regler om vapenexport, borde dessutom vara en kandidat till Stora journalistpriset. 

Det är bara att hoppas att de får spridning och blir lästa. 

För, de är inte bara välskrivna och intressanta. De berättar också något om journalistikens villkor som inte kommer fram någon annanstans.

Tillsammans med varje text följer också en exakt redovisning av vad just det reportaget har kostat. Vad fotografen tagit betalt. Vad resor och boende betingat.

I branschen vet vi att journalistik kostar. Men för läsarna är det kanske mer abstrakt. De vet att de betalar för distribution, tryck och papper. Genom att deklarera budgeten i detalj visar gänget bakom Blank Spot att journalistik verkligen inte är gratis. Att den vetskapen får fäste hos läsarna, och inte bara i hjärnan utan även i hjärtat, är något som branschen står och faller med. I alla fall som den ser ut i dag. 

24 september, 2015 - 13:23

Snubbla inte på datan

BLOGG Mediehusen skriver regelbundet om att information kan komma i fel händer och att integriteten hotas av datasamhällets framväxt. Men aldrig om att de också jobbar stenhårt för att samla in så mycket beteendedata som möjligt.

Peter Wolodarski mejlar mig varje vecka för att tipsa om godbitar från DN. För några veckor sedan handlade det bland annat om hur mycket data som operatörerna har om alla oss som har en mobil. 

DN:s ambitiösa granskning visar bland annat hur mobilen övervakar varje användare och hur trafikdata kan kartlägga oss i detalj. I artikelserien kommer det också fram att en handfull företag kartlägger surfmönstret på ett mycket stort antal sajter. Där slås också fast att handel med personlig information har blivit en miljardindustri.

När ska de ta upp hur mycket Bonnier vet, eller vill veta, om sina besökare på sajterna? Det var en av mina första tankar när jag läste reportagen. 

Hur mycket av mediehusens ambitioner när det gäller att kartlägga sajtbesökarnas surfvanor har spridit sig utanför de egna väggarna? Förutom den information som annonsörerna får?

Och när kommer reaktionen från läsarna på att mediehusen vet mer om dem än vad de själva vet att de avslöjat? 

En lösning som diskuteras i takt med att allt fler laddar ner Adblocks är att som kompensation måste dessa då släppa till mer användardata. Men det kommer sannolikt inte formuleras så utan mer i stil med att ”vi behöver mer information om dig och dina nätvanor för att maximera din användarupplevelse”.

Frågan är om inte det är ett tveeggat svärd. Förutom att många vill att mobilen ska gå snabbare att surfa på och slippa alla dessa reklamfilmer som startar av sig själv så kan ett motiv till att ladda ner Adblocks vara att man inte vill att mina surfvanor ska skickas iväg till för mig som användare helt okända företag med lika okända syften.

Så precis som Ester Appelgren och Sara Leckner slår fast i sin analys på Medievärlden Premium, ”Beteendedata – hot och möjligheter”, att bygga sin affär på användardata kan vara en riskabel väg. Såväl läsare som lagstiftare kan sätta käppar i det hjulet.

Men genom att medieföretagen berättar tydligare, både för läsare och lagstiftare, vad de gör när gäller insamlande och vidarehantering av användardata – och inte minst varför – så kan de genom att vara mer etiska och transparenta än internetjättarna lösa det problemet.

PS. (Jag hade redan sett reportagen när Peter Wolodarski mejlade mig för övrigt. Vilket någon på DN kanske redan visste då läsningen skedde via mobilen på väg till jobbet.) DS.

3 september, 2015 - 10:13

Bilden som förvandlar siffror till öden

BLOGG Bilder på drunknade barn har funnits i mitt flöde ett antal dagar. Jag har sett dem med kisande ögon, har inte orkat ta in det. När Expressen gjorde hela ettan på Aylan kändes det som det blev för mycket.

Första gången jag såg bilder på drunknade flyktingbarn i flödet var en kväll för en knapp vecka sedan. Automatiskt klev jag upp och såg att min egen son hade det bra. Stoppade om honom och kramade honom. Länge.

Sedan har dessa bilder blivit allt mer frekventa i sociala medier. Och jag har inte klarat av att se på dem.

Så när jag såg att Expressen gjorde hela ettan på treårige Aylan som spolats upp på en strand var min första tanke att det var det värsta jag sett en tidning göra. Det var min första tanke. Men insåg snart att det var bilden jag reagerade på – inte publiceringsbeslutet.

Det går inte att blunda för det som sker. Även om vi är medvetna om att det varje dag dör ett antal människor i Medelhavet när de desperat söker efter någon form av trygghet, säkerhet och värdighet kommer det bara att vara just det, ett antal, diffusa siffror utan den här typen av vidriga bilder. 

Även till exempel Aftonbladet, Dagens Nyheter och Nyheter 24 har valt att publicera bilder på Aylan. Men det är bara Expressen som gjorde det på ettan. Säkert kommer ett antal personer att reagera negativt och välja att inte se. Men med den raka, lakoniska och brutala rubriken så undrar jag hur dessa människor är skapade.

Jag är inte så naiv att jag tror att den här typen av bilder omvänder de som bergfast tror att flyktingar är en fara för Sveriges ekonomi och framtid som nation. Övertygade rasister och verkligt främlingsfientliga individer släpper inte sina skeva argument och åsikter för det. Men det finns många andra. Så många andra. Som av olika anledningar inte tagit ställning. I alla fall inte utåt och i aktiv handling. Därför är det rätt att trycka in den här brutala och hemska bilden i vår skyddade verklighet. För att tankar ska bli handling.

Förhoppningsvis vänder det nu. Förhoppningsvis börjar vi förstå att det verkligen är människor det handlar om och inte siffror. Förhoppningsvis får de som just nu är på väg över Medelhavet i rangliga båtar ett lyckligare öde än Aylan som bara blev tre år.  

Något som talar för det är att tidningar som The Sun, som inte precis utmärkt sig för en flyktingvänlig inställning har den här ettan i dag:

Kit har gjort en svep och hittat fler medier som publicerar bilden på Aylan.

Läs också Därför publicerar Expressen bilden på den döda treåringen

 

22 juni, 2015 - 14:01

Ingen rök utan eld – det här kanske Bonnier och Schibsted räknar på

Att Bonnier köper Aftonbladet är en absurd tanke enligt koncernchef Raoul Grünthal. Inte vill Schibsted sälja en framgångsrik onlineverksamhet. Men det kan finnas något i ryktet om en affär mellan mediekoncernerna.

Inom något eller några år ska Aftonbladet vara ett onlineföretag enligt ledningen. Med en verksamhet som ska klara sig utan print. Och allt talar för att det kommer att bli så. För printverksamheten befinner sig rätt nära fritt fall.

Upplagan sjönk med 19 procent första kvartalet i år. Hittills i år har annonsintäkterna från papperstidningen sjunkit med 35 procent för kvällspressen. Och det finns inga större tecken på initiativ från ledningen för att vända dessa trender. Däremot händer det nästan dagligen något på den digitala fronten. Både när det gäller innehåll och nya kommersiella grepp. Där finns det tillväxt och tilltro.

Situationen för Expressen ser i princip likadan ut.

Det är i skenet av det man ska se nyheten från norska Dagens Næringsliv, att Schibsted överväger att sälja Aftonbladet och att Bonnier räknar på ett bud. Något måste göras med papperstidningsverksamheten, frågan är vad?

Att Schibsted ska avyttra Aftonbladet dementerar koncernchef Raoul Grünthal kraftigt: ”Att Bonnier skulle köpa Aftonbladet är en absurd tanke. Då är det mer sannolikt att Grönköpings Veckoblad skulle köpa Expressen", säger han till TT.

Han säger också att Aftonbladet inte är till salu och att affären är ologisk.

Men vad som inte är ologiskt är att försöka hålla liv i kassaflödet från papperstidningen så länge som möjligt. För att lyckas med det måste konkurrenterna ha en osentimental inställning och gemensam plan för framtiden när det gäller print.

Vilka synergier går att hitta utan att varumärkena påverkas?

Går det att samarbeta om något annat av vikt än distribution?

Vem bestämmer takten?

Frågan är bara hur desperat respektive företagsledning upplever situationen. Hur länge de räknar med att hålla liv i printverksamheten. Och hur mycket resurser det är värt att lägga ner på en patient vars öde man bedömmer som beseglat?

I första hand blir det nog indragningar när det gäller distributionen i vissa delar av Sverige som Medievärlden redan tagit upp här.  Inom ett antal år, sannolikt inte många, när kvällstidningarna dragit in så mycket på  distributionen att printversionerna bara kommer ut i Stockholm, Göteborg, Malmö och de större städerna i den triangeln är slutet nära för dessa editioner.

Sannolikt är det detta som Bonnier och Schibsted nu sitter och räknar på. Hur lågt kan upplagan sjunka innan något måste göras. För den vägen kommer de att gå hand i hand. Frågan är vem som bestämmer takten. 

Internationella trender

I USA är trenden för de börsnoterade medieföretagen att ju större andel digitalt desto bättre börskurs. Det talar också för att Schibsted, som har ett antal internationella investerare som aktieägare, vill konvertera Aftonbladet till en helt digital verksamhet. Men då är nog huvudalternativet att lägga ner printversionen. Att sälja den skulle innebära att varumärket måste klyvas på något sätt, vilket milt uttryckt måste vara en komplicerad process. Kanske lika svår som att hitta en köpare till papperstidningen. 

Men samtidigt, om det handlar om att göra sig av med print borde det för Schibsteds del främst handla om att titta på den norska marknaden. 

Att Schibsted skulle göra sig av med hela Aftonbladet skulle också innebär att de gör sig av med en viktig trafikmotor och marknadsföringskanal för den övriga verksamheten som består av ett tjugotal bolag, bland annat Blocket, Prisjakt och Lendo. Ologiskt, enligt Raoul Grünthal. Kanske. Det är nog en fråga om vad som står på prislappen.

 

 

12 juni, 2015 - 14:30

Hur länge går det att hålla liv i papperstidningen?

Under våren har två tidningar lagts ned. Vad händer i höst? Kommer kvällstidningarnas papperseditioner att finnas över hela landet när nyårsraketerna avfyras?

I februari kom beskedet att Mittmedia lägger ner Dagbladet. Låg upplaga och låg betalningsgrad gjorde att det inte längre gick att hålla liv i verksamheten.

I april kom nästa nedläggningsbesked. EK-koncernen ingen möjlighet att få rätsida på Folkets ekonomi. Främst beroende på att antalet prenumeranter aldrig nått de nivåer som krävs för en hållbar verksamhet sedan tidningen gick ned till endagars.

Den tryckta dagstidningen är en mogen verksamhet. Det menade bland annat både Kalle Jungkvist, tidigare chefredaktör för Aftonbladet.se, nu rådgivare åt Schibsteds högsta ledning och Thomas Peterssohn, vd för Mittmedia på en konferens om digital disruption i media anordnad av Internationella handelshögskolan i Jönköping på Kungliga Biblioteket i Stockholm i förra veckan.

Deras budskap var tydligt. Det handlar inte om, utan när, papperstidningen kommer att gå i graven. (Sannolikt menar de en användarbetald papperstidning som når en betydande andel av läsarna i en avgränsad region.)

Nu gäller det att varje strategi ska utgå från hur affären ser ur när papperstidningen inte längre finns, menar Kalle Jungkvist. Frågan är hur länge det kommer att dröja innan hans skötebarn, Aftonbladet.se, är den enda kanal som kvällstidningen har kvar.

I veckan kom den senaste mediebyråbarometern. Den vittnar om ett annonstapp på 35 procent för kvällspressen hittills i år. Från redan låga nivåer.

Mediebyråbarometern bekräftar den bild som Kalle Jungkvist visade på seminariet.

2008 nådde Aftonbladets annonsintäkter i print sin höjdpunkt med 1 018 miljoner kronor. Nu har de halverats. Men de sammanlagda annonsintäkterna har ökat med 12 procent från samma tidpunkt.

Hur det går med upplagan vill inte tidningsledningen längre berätta. Sedan början av 2010 har Aftonbladet redovisat sina upplagesiffror i print och digitalt via ett månatligt score card. Men sedan i mars redovisas endast räckviddssiffror där.

Enligt Jörgen Konradsson, Aftonbladets COO, (Chief Operating Officer) beror det på att ”upplagemåttet inte har efterfrågats. Att revidera upplagan månad för månad kostade mycket, Vi har valt att lägga de pengarna på andra saker. Dessutom redovisar de flesta av de stora tidningarna inte sina upplagor längre”.

De sista upplagesiffrorna Aftonbladet gick ut med gällde för februari. Då var printupplagan 123 800. En bra siffra. Om det handlade om en tidning som kommer ut i säg Stockholm, Göteborg och Malmö. Men ska den distribueras ut över hela landet kan den inte ge ett positivt täckningsbidrag länge till om upplagan forsätter minska. Första kvartalet sjönk upplagan med 19 procent jämfört med samma period 2015. Håller den trenden i sig blir upplagan för helåret drygt 120 000. Och 2017 är den bara femsiffrig…

Sannolikt finns ett stort antal olönsamma exemplar redan i dag. Säg att upplagan ligger på 120 000 ex. Om 80 000 av dessa säljs i Stockholm, Göteborg och Malmö återstår 40 000 tidningar till övriga landet. Det är som om Barometern i Kalmar skulle distribuera sin upplaga från Smygehuk till Treriksröset. Det är svårt att se att det skulle vara en lönsam verksamhet.  

Ett tecken på att varken Aftonbladet eller Expressen bryr sig så mycket om papperstidningen längre är att Expressen nu sannolikt är den större av de två. Visserligen har de redovisat upplagan med helt olika metoder, men med en redovisad TS-upplaga på 164 600 för 2014 bör den Bonnierägda kvällstidningen nu leda över den Schibstedägda när det gäller tryckt upplaga. Men eftersom tätpositionen tillkommit genom att tappa minst, inte öka mest, har tronskiftet inte lanserats med pukor och trumpeter.

Snart är det nog dags för ett fullskaleexperiment för att se vad som händer med den digitala räckvidden när printeditionen läggs ner. I år ska Aftonbladet och Expressen förnya sitt kontrakt med Mittmedia Print om produktionen av respektive tidnings norrlandsupplaga. Kanske förlängs det. Kanske inte.

Det skulle inte förvåna mig om Aftonbladets publisher Jan Herlin och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson samt vd Gunilla Herlitz redan börjat prata ihop sig om när det är dags att sluta med att köra ut papperstidningar till i alla fall delar av norra Sverige. Det går alltid att flyga upp ett antal buntar till de större städerna längs kusten. Men frågan är om det går ihop sig att distribuera till Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Arjeplog, Jokkmokk eller Gällivare?

När ett sådant beslut blir verklighet kommer utvecklingen att följas med stor spänning av alla tidningsledningar. I vilken utsträckning kommer den digitala räckvidden att förändras?

Men print kommer att leva ett antal år till. Det tror även Mittmedias vd Thomas Peterssohn. Även om annonsintäkterna från print fortsätter att krympa är de enligt hans prognoser större än de digitala intäkterna 2018. Drygt 100 miljoner kronor större till och med.

8 juni, 2015 - 15:38

Det är bara att bli vän med otryggheten

BLOGG Det kommer att dröja innan situationen i branschen blir bättre. Och då från en nivå betydligt sämre än i dag. Så otryggheten, och vad den för med sig, måste vi lära oss leva med.

Förra veckans facit: 14 får gå från Kompetens i Skåne. Stort sparpaket på Stampen Local Media som ska minska utgifterna med 50 miljoner, vilket kommer att betyda färre antal anställda. IDG gör sig av med ett stort antal journalister. Signaler tyder också på att ett nytt paket för HD-Sydsvenskan mycket snart kan bli aktuellt.

Allt beror lite hårddraget på IRM. I sin senaste prognos för utveckling konstaterades att det inte finns någon ljusning i sikte. 2014 fick dagspressen in 5,4 miljarder kronor på sin annonsförsäljning i print. Omkring en halv miljard ryker i år och lika mycket 2016. På två år minskar dessa intäkter alltså med närmare 20 procent i genomsnitt. Från redan låga nivåer.

Även om ökningstakten för de digitala intäkterna är tvåsiffrig för morgonpressen kompenserar inte det tappet i print. Inte på långa vägar. Morgonpressens totala annonsintäkter från nätet 2014 motsvarar inte ens det prognostiserade tappet i print 2014 till 2016.

Upplagesiffrorna pekar neråt. Vissa företag kompenserar detta i alla fall i någon mån med att höja priserna. Men i den kommande SOM-undersökningen finns siffror som tyder på att det kan slå tillbaka på företagen.

Att gå ner i antal sidor eller utgivningsdagar leder inte till så många uppsagda prenumerationer som om tidningsföretagen slutar med internationella nyheter eller höjer priserna kraftigt. Att upphöra med papperstidningen skulle också innebära att mer än hälften av prenumeranterna försvinner. Det är några av slutsatserna i den nationella SOM-undersökningen som kommer att publiceras senare i den här månaden. Där ställdes frågan om ”Hushållet skulle behålla prenumerationen även om tidningen…”

I rapporten konstateras att siffrorna inte ska ses som mått på hur stor andel som kommer att bete sig på det ena eller andra sättet om dessa åtgärder genomförs utan som ett uttryck för vad prenumeranterna tycker är viktigast med tidningen. Läs mer på Medievärlden Premium.

I veckan arrangerar Journalistförbundet ett seminarium om otryggheten i branschen. Hur alla är förlorar när otryggheten breder ut sig. Den enskilda journalisten, företaget, läsarna/besökarna och samhället/demokratin.

Men det är inte bara på den redaktionella sidan som det finns oro. Den är, eller borde i alla falla vara, lika stor på säljsidan. I dag är omkring 3 procent av all annonsförsäljning i Sverige programatic. I USA är siffran 15, i Storbritannien omkring 10 procent. Allt talar för alltså för att datorer tar över allt mer även på marknadssidan.

Det finns också en oro på chefsnivån. Bland annat för att inte klara av att hantera både utmaningarna och oron samtidigt. Eller att prioritera fel, lägger de för mycket krut på utmaningarna riskerar oron att mala ner medarbetarna. Bryr de sig för mycket om oron riskerar det att gå ut över förändringstakten.

Oron är stor i dag. Men kommer att bli ännu större i morgon. För trygghet kräver långsiktigt hållbar verksamhet. Inte frampiskad vinst genom minskade utgifter, för dessa åtgärder för med sig negativa konsekvenser på kort eller lång sikt. Och det är inte förrän dessa konsekvenser bevisat att de inte medför nya sparåtgärder som de visat sig fungera.

Det finns inga tecken på att de trender som i dag präglar annonsförsäljning och upplageutveckling på printsidan kommer att vända. Inte ens börja plana ut. Däremot finns det tecken på att annonsintäkterna för desktopsajterna börjar plana ut. Intäkterna från mobilsajterna har knappt börjat ta fart. Frågan är när de kommer att göra det om mediehusen fortfarande inte fått fart på säljet till desktop.

Oron är befogad och kommer att vara det ända till verksamheten som bedrivs går runt med de intäkter som den genererar. Allt pekar på att branschen framtida verksamhet kommer att ge betydligt lägre intäkter än i dag. Vilket leder till att företagen måste fortsätta att krympa till dess att kostymen är tillräckligt liten.

Oron växer fram ur osäkerhet. Nu finns det mig veterligen ingen som vet hur framtiden blir. Men visst har tidningsledningarna en bild av hur det kommer att bli. Så ett sätt att få bukt med oro är att ställa en rak fråga till de högsta cheferna:

”Hur tror du att vårt företag ser ut om fem till tio år?”

Det är inte omöjligt att de försöker smita undan genom att säga något om att det är omöjligt att sia. Men kan motrepliken vara:

”Så du menar att du inte har några tankar om hur vårt företag ser ut om fem år. Antingen ljuger du eller så är du oansvarig. Vilket är det?”

Vågar de vara ärliga är det långt ifrån säkert att svaren kommer att uppskattas. För det kommer med all sannolikhet att vara beska besked. Men det är i alla fall något att förhålla sig till.

20 maj, 2015 - 09:05

Så gör en riktig utgivare

BLOGG Helahälsingland körde rejält i diket när det gäller publiceringen av EU-migranter. Men den pudel som ansvarig utgivare Tomas Froms gör är ett föredöme.

Publiceringen var ett haveri. Ur alla synvinklar. Polisen kom med felaktiga uppgifter som tidningen inte kollade. Dessutom fick texterna en stor spridning i riksmedierna, vilket chefredaktör Tomas Froms beklagade i en intervju med Medievärlden.

Nu har han också gått ut i de egna kanalerna och beklagat det inträffade. Och den pudeln är det många ansvarig utgivare som bör läsa två gånger.

Det sker säkert varje dag på varje redaktion av någon storlek att en reporter inte ringer det där extra kollsamtalet utan litar på källan. Och skriver utan att reflektera över om det är sant eller relevant. Nu var det ena eller det andra i det aktuella fallet. Polisen lämnade felaktiga uppgifter och även om de varit korrekta är det a, inte olagligt att tigga och b, inte mer än drygt 200 kronor per dag som en EU-migrant räknat på att de samlar in sex dagar per vecka.

Rent principiellt tror jag att det som hände hos Helahälsingland kunde ha hänt på fler, för att inte säga de flesta, redaktioner. Att någon publicerar en text utan att ha kollat och tänkt efter. Och att det är mer tur än skicklighet att det inte blev som för Helahälsingland. (Tur att det inte handlade om en så känslig fråga som EU-migranter som tigger pengar.)

Tomas Froms erkänner oförblommerat att det blev fel. Men han betonar också att det inte är reporterns fel utan tar på sig hela ansvaret. 

Han lär säkert inte göra om misstaget. Och förhoppningsvis inser reportrar och utgivare även på andra redaktioner att det kunde ha varit dem och där det handlat om. Och bemödar sig därför om att ringa det där extra samtalet och ställa den där kritiska frågan. Både till intervjuobjektet och till texten.  

13 maj, 2015 - 14:06

Frågorna SvD och Mittmedia måste hantera

BLOGG Kommer sammanslagningen av Mittmedia och Svenska Dagbladet att ta mer energi än den ger? Och vilka fler koncerner kommer att hoppa på tåget? Flera tidningsledningar följer nu fusionens framskridande med stort intresse.

Gårdagens besked att Schibsted och Mittmedia planerar att slå samman sina dagstidningar kom inte som en överraskning för Medievärlden Premiums abonnenter. För sju månader sedan skrev vi där om att det fanns långt gångna planer på ett samarbete mellan Sveriges största mediekoncerner, bland andra Mittmedia och Schibsted. 

Men den segdragna uppdelningen av Liberala Tidningar har gjort att det mer framåtblickande strukturarbetet med ett nytt stort samarbete mellan Sveriges mediekoncerner lagts på is. Tills nu.

Det har förts diskussioner mellan fler koncerner än bara Schibsted och Mittmedia. Men övriga har av olika orsaker valt att tacka nej. I alla fall i nuläget. Men sannolikt väntar fler strukturaffärer runt hörnet om/när fusionen mellan Svenska Dagbladet och Mittmedia är genomförd. Hur processen sköts och slutresultatet kommer säkert att nagelfaras i stort sett alla dagstidningsföretags styrelserum.

Några av frågorna som måste hanteras:

• Hur ska den nya styrelsen se ut? Hur mycket inflytande kommer Schibsted att ha? Och hur mycket vill de ha? En fingervisning kommer när koncernens högsta ledning presenteras. Handlar affären för Schibsteds del om att göra sig av med ett problem (SvD) för att koncentrera sig på det som ger intäkter (Aftonbladet och rubrikannonser till exempel)?

• Hur ska den nya verkställande ledningen se ut? Rimligen finns här möjligheter att spara in på ett antal chefstjänster. 

• Vilken plattform vinner? Båda företagen har lagt ner stora resurser på att utveckla nya digitala plattformar. Men bara en kan överleva fusionen. En gissning är att Mittmedia skrotar sin för att gå över till Schibsteds nya koncernverktyg. Dels för att det ger möjligheter att ansluta sig till betal- och inloggningssystemet SPiD, dels för att det är hos Schibsted som de stora utvecklingsresurserna finns.

• Gynnas den digitala utvecklingen? Riskerar allt arbete som krävs för att slå samman verksamheterna ta tid och kraft från att jobba med att hitta nya onlineaffärer? För en utomstående betraktare så verkar det finnas en samsyn på både vad som är de stora utmaningarna och lösningarna för de båda medieföretagen. Men vad kommer att hända när kulturerna verkligen ska smälta samman? 

• Vad kommer att hända med printprodukterna? Delar respektive ledning samma syn där. Mittmedia har tydligt deklarerat att nyhetsdistribution på papper är en mogen verksamhet som de inte kommer att lägga något på att utveckla. Svenskans ledning har tvärtom värnat, om än i försiktiga ordalag, sin traditionstyngda papperstidning. Chefredaktör Fredric Karén har till och med i en intervju med Medievärlden Premium menat att det nu kan vara dags för en översyn av printversionen.

• Vad kommer att hända med presstödet. Det uppskattade rörelseresultatet, EBITDA, var för 2014 för den nya koncernen omkring 150 miljoner kronor. Samtidigt så får koncernen sammanlagt 75 miljoner i presstöd. Varav Svenska Dagbladet får 47,9 miljoner. När presstödet förändras, förändras också förutsättningarna i grunden för ett antal av tidningarna i den nya koncernen. Inte minst den Stockholmsbaserade.  

 • Ska Svenskan flytta till Mittmedia eller tvärt om? I dag håller tidningen till i Schibstedhuset i centrala Stockholm. Men måste den göra det? Anser ledningen för det nya bolaget att det kan finnas billigare och mer ändamålsenliga lokaler någon annanstans? Eller flyttar Mittmedia sina centrala funktioner dit?

• Hur långtgående ska samarbetet bli? Kanske blir läsarna de verkliga vinnarna av fusionen. Om Mittmedias läsare till exempel får tillgång till Svenskans vassa näringslivsjournalistik måste det bli jubel i hela södra Norrland. Och med utvalt material från Mittmedias alla tidningar kan Svenska Dagbladet börja göra skäl för namnet och inte bara vara en angelägenhet för de mer välbeställda delarna av Stockholmsregionen. Dessutom kommer profiler som Göran Greider och Tove Lifvendahl, om planerna går i lås, att jobba för samma företags bästa. Bara det kan ge upphov till spännande effekter.

Resultatet av dessa, och ett antal andra konsekvenser av, fusionen kommer säkert att påverka i vilken grad som övriga tidningsföretag vill ge sig in i leken. Går det för tufft till drar säkert några öronen åt sig. Men händer det för litet tycker andra att det inte är någon poäng att engagera sig.

 

9 april, 2015 - 16:37

Vilken tidning blir nästa Folket?

Frekvensförändringen var inte ett nedläggningsbesked. Även om många av Folkets läsare trodde det. Men nu är tidningen snart historia i alla fall. Kommer det att gå bättre för nästa tidning som tar steget?

I dag kom det dystra beskedet. Efter 110 år läggs Folket ner, efter en lång och utdragen kamp mot vikande annons- och prenumerationsintäkter.

Första steget togs 2012 när utgivningen gick från sex dagar i veckan till en dag i veckan. Förhoppningen var att tidningen skulle ha en upplaga på 3 000 ex men när den nu är nere på 2 000 ex och trenden är vikande beslutade styrelsen att nu får det vara nog.

Frågan om frekvensneddragning finns på flera tidningsledningars bord i dagsläget. Även om inte läget är lika akut för dessa som det var för Folket för tre år sedan. Steget att lämna sexdagarsutgivningen togs när upplagan var nere på 4 100 ex efter ett tapp på närmare 13 procent. Då hade tidningen levt nära smärtgränsen under ett antal år.

Beskedet att gå ner i utgivningstakt var inte ett nedläggningsbeslut. Även om många Eskilstunabor uppfattade det så. När Folkets chefredaktör Marie Hillblom och hennes två kollegor var ute för att marknadsföra tidningen med olika aktiviteter så mötte de ofta förvånade reaktioner: ”Va, finns ni fortfarande? Jag trodde Folket var nedlagt sedan länge.”

Därför kan det, för de som eventuellt planerar att gå ner i utgivningstakt, vara läge att fundera över ett antal frågor:

• Ska frågan skyndas på för att minska risken för för drastiska åtgärder? Att ta steget innan läget är desperat ger större handlingsutrymme. Möjligheten att ha en redaktion som är något större än absolut minimal och resurser till marknadsföring så att förändringen kommuniceras med minimal skada för varumärket till exempel.

• Finns det andra alternativ? Folkets ledning funderade till exempel i ett tidigare skede på att göra tidningen till en gratistidning. Eller flytta opinionsmaterialet till en annan tidning som i till exempel Sundsvall för att bevara åtminstone något av mångfalden som två tidningar på en ort innebär. 

• Är åtgärden bara konstgjord andning? Känns kalkylen mer än lovligt skakig kanske det är lika bra att göra det oundvikliga.

Sedan finns det all anledning för dagspressföretagen generellt att fundera på hur de ska undvika att Folkets öde blir deras på sikt. 

• Vad kommer att hända när förstatidningen på en ort går ner i utgivningstakt? Hur kommer det att påverka räckvidden för såväl den tryckta som den digitala produkten och därigenom annonsaffären?  

• Och den stora ödesfrågan – hur kommer det att påverka samhället om/när det inte längre finns ett lokalt massmedium som hanteras av en ansvarig utgivare och publicist.