Mikael Marklund

– om det mesta från teknik till estetik

2 november, 2010 - 15:56

Varför är svensk dagspress uträknad 2025?

Trendspanaren Ross Dawson har räknat ut när dagspressen i sin nuvarande form inte längre kommer att vara något att räkna med i land efter land. I USA sker det 2017, i Sverige 2025. Men frågan är om han inte gjort det lite för lätt för sig.

Enligt Ross Dawsons teorier ska alla riktiga papperskramare bege sig till Mongoliet eller Argentina. Där kommer dagstidningarna ha kvar sin betydelse längst, fram till 2040 ungefär.

I USA kommer det att gå betydligt fortare tror han. Redan om sju år ska dagspressen vara helt marginaliserad där. I Norge och Finland kommer det att ske vid nästa decenniumskifte. I Danmark om ytterligare tre år. Svensk dagspress fortsätter att spela en roll i två år till, till 2025. På Island klarar de sig till 2027.

Så stora är tydligen skillnaderna i Norden.
Såväl globala som regionala faktorer ligger bakom Dawsons uträkningar. Bland de förstnämnda finns bland annat utvecklingen av mobiltelefoner, pekdatorer och digitalt papper men även förändrade beteenden hos annonsörerna.

På det nationella planet handlar det bland annat om tekniska faktorer som kapaciteten på nätet, ekonomiska faktorer som allmänt välstånd och tillväxt och branschfaktorer som förhållandet mellan annons- och upplageintäkter samt hur distributionsstrukturen ser ut.

Även andra faktorer som demografiska förändringar, i vilken mån staten lägger sig i medieindustrins tillvaro, både när det gäller innehåll (censur) och ekonomi (stöd), samt läsarnas agerande när det gäller till exempel det relativa intresset i lokala respektive internationella nyheter samt viljan att betala för dessa.

På hans sajt finns hela listan av faktorer:

Där finns också en del beska kommentarer till uträkningarna. Flera slår ner på att han bland annat inte tagit med mer känslomässiga faktorer som viljan att hålla i en pappersprodukt.

Jag är överhuvudtaget skeptisk till dessa uträkningar. Som redan nämnts, varför tappar norsk dagspress i sin nuvarande form sin position hela fem år tidigare än svensk? Och om jag tolkat hans resonemang rätt har han helt missat en mycket viktig faktor:

Att tidningarna förstått att tillvaron förändrar sig och därför jobbar som illrar för att också förändra sig.

Skriv in flera mejladresser, antingen på separata rader eller med kommatecken emellan.
(Ditt namn) har skickat dig ett meddelande från Medievärlden
(Ditt namn) vill tipsa dig om följande hos Medievärlden.
Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Kommentarerna är en av sajtens mest värdefulla beståndsdelar. De tillför ny information, ifrågasätter den som finns och kommer med nya infallsvinklar och uppslag. Kommentarerna utvecklar oss, vår bevakning och våra läsare. Tänk bara på att:

Publicerade kommentarer blir tillgängliga för andra användare och kan även användas på andra platser än medievarlden.se.

Medievärlden tillämpar förhandsmoderering, vilket innebär att Medievärldens ansvarige utgivare också är ansvarig utgivare för alla kommentarer som publiceras på sajten.

Vi publicerar inte kommentarer som bryter mot lag eller tidningens förhållningsregler.

Vi publicerar inte kommentarer som exempelvis innehåller nedsättande omdömen om kön, ras, religion eller sexuell läggning och kommentarer som innebär spridning av innehåll som innebär uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott, olaga våldsskildring eller om det är uppenbart att användaren gjort intrång i upphovsrätten.

Vi publicerar inte kommentarer som innebär förtal, spridning av felaktiga rykten och propaganda samt kommentarer som innehåller personangrepp eller reklam.

Medievärlden publicerar inte heller kommentarer som vi inte vill visa upp i anslutning till våra artiklar, om de exempelvis bedöms vara irrelevanta eller ha en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Medievärlden på nätet följer de etiska reglerna för press, TV och radio.

Besökare uppmanas anmäla kommenterar som bryter mot lag och uppförandekod via anmälningsfunktionen eller att direkt kontakta chefredaktör: Axel Andén på 070-3733360

Fler inlägg

9 oktober, 2015 - 12:53

Det är bara ett j som skiljer

BLOGG Vissa brukar skratta när jag säger att det finns väldigt många likheter mellan att vara jordbrukare och journalist. Sedan inser de att det är sant.

I går pratade jag med DT:s chefredaktör Carl-Johan Bergman i samband med att DT i dag skickar ut en reporter för att följa livet på en mjölkgård under tolv timmar. Då råkade jag nämna min uppväxt på en bondgård och att det finns väldigt många likheter mellan att jobba med jordbruk och ordbruk (eller journalistik om man så vill). Han var kanske inte helt övertygad men när jag berättade att det länge funnits tankar hos mig om att utveckla resonemanget så lät han sig nöja. Han sa till och med att han såg fram mot att läsa detta (vilket kanske bara var för att bli av med mig men i alla fall). Så Carl-Johan, den här listan är för dig och eventuellt andra intresserade.

Några likheter mellan jordbrukare och ordbrukare. 

Båda verksamheterna:

1. Är under stark press. För att pressa fram lönsamhet krävs det samarbeten och effektivisering i hög utsträckning. När det gäller mjölknäringen så är ersättningen i dag på samma nivå som när jag höll på med det på 1980-talet. Antalet jordbruk blir bara färre och färre. Men de som blir kvar blir bara större och större. Ungefär som hur det ser ut med antalet tidningskoncerner…

2. Är livsnödvändiga för vårt samhälle. Utan livsmedelsförsörjning eller demokratiska verktyg där fristående journalistisk granskning, både lokalt och på riksplanet, är en viktig del faller samhället, som det ser ut i dag, samman. Låt oss vara ärliga, det finns ett antal yrken som vi inte står och faller med. Bilförsäljare, frisör och nagelskulptör för att nämna några exempel. Men självständiga medier och hälsosam mat är viktiga fundament i tillvaron.  

3. Kräver multikompetenta medarbetare. En jordbrukare i dag måste vara: mekaniker, veterinär, EU-byråkrat, ekonom, agronom, snickare, elektriker, försäljare, marknadsförare… för att bara nämna några kunskaper som krävs för att sköta ett modernt jordbruk. Det handlar inte bara om att krama mjölk ur en spene. Något som i sig är lika svårt som att skriva en bra ingress. Vilken multikompetens som krävs för att vara journalist i dag, och inte minst i morgon vet du lika bra som jag Carl-Johan.  

4. Ligger långt fram om man tittar på hur det ser ut i omvärlden. Sverige har djurskyddslagar som få andra länder. Och djurhållarna är, generellt sett, mycket måna om att ha en god marginal till dessa regler. Även om det ibland förekommer nyheter som säger annat. Men det är lika relevant att säga att stämpla alla bönder utifrån dessa som att säga att alla journalister krystar till fejkade nyheter om b-kändisar. Bara för att det händer till och från här och där. Och att svenska medier står sig bra i en internationell jämförelse vet du också lika bra som jag Carl-Johan.

5. Omgärdas av ett antal grova lögner. Journalister sitter bara på krogen och hittar på historier som har liten eller ingen förankring i verkligheten. Allt de tänker på är att synas själva och att kränga lösnummer. Bönder sitter i sina lyxiga traktorer och räknar EU-bidrag när de inte av pur jävelskap sprider sin dynga (något journalister också beskylls för, men då i mer bildlik betydelse) när hederligt folk ska njuta av lite välförtjänt ledighet i sommarstugan. Så är bilden av yrkeskårerna bland vissa människor. Det kanske florerar liknande myter om andra yrkeskårer, men där har jag för lite empiri för att uttala mig.

Och sist. Men absolut inte minst:

6. Engagemanget hos de som jobbar i dessa branscher är på topp. Att vara bonde eller lantarbetare är inte bara ett yrke, det är en livsstil. Du måste verkligen älska djur för att stå ut med att gå till ladugården (minst) två gånger om dagen året om. Midsommarafton som nyårsdag. Att det finns en liknande inställning hos ett stort antal anställda på medieföretag har du säkert också märkt. (Ett sätt detta märks på är att umgängeskretsen för båda yrkesgrupperna i hög utsträckning är kollegor. Det är bara de som pallar med långa diskussioner om vilket typsnitt som fungerar bäst i rubriker, dolda mikrofoner – för eller emot, John Deere kontra Valtra, eller bästa sättet att få upp en ko med kalvförlamning).

För att knyta ihop säcken. Båda yrkeskårerna behövs. Och båda är under stark press. Något som i någon mån börjar gå upp för gemene man nu känns det som. De börjar förstå att det ligger något i ordspråket att man kanske saknar kon först när båset är tomt.

Den som eventuellt orkat läsa ända hit kan nu rensa hjärnan en stund och följa DT:s KO-lossalt intressanta maraton-tv-sändning från en mjölkgård här:

7 oktober, 2015 - 14:38

Bara halva mediehusen kan vara kvar om fem år

BLOGG I dag Östgöta Media och Piteå-Tidningen. I morgon Mittmedia och sannolikt flertalet övriga medieföretag. Om fem år kan de vara halverade.

Östgöta Media ska göra sig av med mer än var tionde journalist. Piteå-Tidningen var fjärde. Det skriver Medievärlden om i dag.

I en intervju med Medievärlden Premium nyligen berättar Mittmedias vd Thomas Peterssohn att koncernen kommer med nya sparpaket nästa år. Det finns ännu inget ljus i tunneln konstaterar han.

Redan slimmade organisationer ska slimmas ännu mer. Inget pekar på att den trenden kommer att vända. Intäkterna från printannonseringen ska fortsätta minska kraftigt i ett antal år till. Inget talar för att de digitala annonsintäkterna kan kompensera tappet. 

Prenumeranterna på papperstidningen blir, även om de är trogna kunder, färre och äldre. De som betalar för digital nyhetskonsumtion är i nuläget långt ifrån lika många, betydligt snålare och lika pålitliga som ett aprilväder. Inget talar för att detta förändrar sig i någon, för mediehusen, märkbart positivare riktning de närmaste fem åren.

Därför är det bara att tugga i sig att besparingskrav och omorganisationer kommer att vara en betydande del av dagspressföretagens verklighet i flera år framåt. Om intäkterna faller med 10 till 15 procent per år måste utgifterna göra det också. Och utgifter stavas i regel anställda. En organisation som krymper med 15 procent per år är halverad om fem år. En organisation som, i sammanhanget bara, krymper med 5 procent per år har ändå förlorat nästan var fjärde person på fem år.  

Det finns andra möjligheter. Till exempel att gå ner i utgivningstakt och/eller bara distribuera kring de större orterna i spridningsområdet. Denna typ av åtgärder slår dock sannolikt även rejält på intäktssidan samtidigt som risken för någon typ av svekdebatt är påtaglig. En annan möjlighet är att växa. Om fler företag delar på till exempel administration och utveckling finns det pengar att spara. Sannolikt inga jättebelopp men det kan kanske rädda några jobb. En tid. 

Dagens tidningsledningar vet detta. De vet att det handlar om att spara så smart som möjligt så att produkterna inte försämras i för hög utsträckning. Men också att det är ofrånkomligt att så sker. Givetvis blir det sämre när färre ska göra lika mycket. Eller helst lite mer. Kvaliteten kommer att bli lidande, men det är ett pris alla måste betala. Såväl konsumenter som producenter.

Den negativa utvecklingen kommer att hålla i sig till dess att intäkterna från den långsiktiga verksamheten är stabila. Och till dess att utgifterna är anpassade till den nivån. Inte dagens.

En stor utmaning på vägen till en långsiktigt hållbar verksamhet är att inte tappa modet. Och att inte organisationen tappar varken mod eller kreativitet. Vilket är lätt hänt när mycket av tiden går åt till att komma med, eller vänta på, dystra besked. Att slå blå dunster i ögonen på de anställda är inte heller en framkomlig väg. Hittar inte medieföretagen denna framkomliga väg till ett läge där tillräckligt många är villiga att betala, i en eller annan form, ett antal personer för att på deras vägnar granska makthavare och hitta historier värda att berätta får Aftonbladets kolumnist Peter Kadhammar rätt i den fråga han ställer till sina läsare i dag: 

”Journalistik handlar om att ge sig ut och träffa människor. Se, höra, känna dofter, ord, samtal. Att göra noteringar på manschetten likt Struve i Strindbergs Röda Rummet. Om jag sedan skriver i en papperstidning, på nätet eller pratar i radio är sekundärt.

Det handlar om mänsklig kommunikation.

Så vem vill du samtala med om tio år när Liemannen utraderat stora delar av den svenska pressen? Idioterna på Avpixlat? De anonyma skvallerkärringarna på Flashback?”

I nästa vecka publicerar Medievärlden Premium en analys av organisationskonsult Petra Bjernulf, tidigare marknadschef för Mittmedia-koncernen, där hon går igenom hur medieföretagen ska hanterar den öppenhet och transparens som behövs för att skapa nödvändig ”sense of urgency” hos medarbetarna samtidigt som dessa behåller sin hunger för uppgiften och har den nödvändiga grundläggande psykologiska trygghet som behövs på en arbetsplats.

Läs också:

Det är bara att bli vän med otryggheten

Dagstidningar är dinosaurier – men verksamheten kan få vingar

5 oktober, 2015 - 15:50

Klimatjournalistikens dilemma är miljön

I helgen var det premiär för Svenska Dagbladets klimatpodd. Ett ambitiöst projekt som dock ställer krav både på miljön den visas i och på hela mediehuset. UPPDATERAD

Visionen är att den globala temperaturhöjningen inte ska överstiga två grader vid seklets slut. Gör den det kommer konsekvenserna för våra efterkommande bli mycket svåra att hantera. Men med den utsläppstakt som vi har i dag kommer det att vara mer än tre grader varmare då. En utveckling som världen absolut inte har råd med.

Det är målet med det stora toppmötet i Paris i december. Där ska delegater från 195 länder försöka enas om ett antal övergripande klimatmål som är avgörande för mänsklighetens framtid.

Därför börjar nu också medieföretagen att agera. Ett ambitiöst projekt som hade premiär i helgen var Svenska Dagbladets klimatpodd SvD 2 grader som leds av mediehusets hållbarhetsredaktör Peter Alestig och näringslivsreportern Jenny Stiernstedt. Fortsätter de att leverera på samma nivå som den första podden blir det en mängd gedigen klimatjournalistik presenterad på ett lättillgängligt sätt. Föredömligt. Läs mer om satsningen här.

Men. Det är något som skaver. Kanske handlar det bara om att företagsledningen inte har lyssnat på innehållet och tagit det till sig. För det är faktiskt så att det är miljön som ställer till det.

När jag lyssnade på podden i mobilen var inslaget inramat av reklambudskap om en ny transportbil samt billigt inrikesflyg.

Det sätter fingret på problemet. Det är mycket snack om hur stora problemen kommer att bli och att något måste göras. Men ingen ställer sig upp och säger att nu gör vi något och tar konsekvenserna av det.

I podden tar Peter Alestig bland annat upp att de största affärsbankerna i USA nu vädjar till de politiker som ska träffas i Paris att vidta tuffa åtgärder för att begränsa utsläppen och dess konsekvenser. Läs mer här. Det finns alltså ett tryck från näringslivet att det ska börja hända saker. Och miljöproblemen är en av de frågor som oroar människor mest. Det finns alltså inget kontroversiellt i frågeställningarna längre. I stället finns det mycket att vinna i trovärdighet för medieföretag som går från ord till handling.  

Ett medieföretag som gör lysande miljöjournalistik kan inte bara fråga varför ingen annan gör något. Det bör också göra något på egen hand för att visa att de menar allvar med sin satsning. Annars är det som att skriva om en växande dopingproblematik samtidigt som det publiceras reklam för anabola steroider eller ”ryss-femmor” vid materialet. Några förslag på åtgärder:

• Sätta stopp för alla inrikesresor med flyg för medarbetarna. Även högsta ledningen.

• Alla tjänstebilar ska vara så minimalt miljöbelastande som möjligt.

• All el som köps in ska vara från förnybara energikällor.

• Alla medarbetare utbildas i hållbarhetstänkande.

• Reklam från företag med kraftigt miljöbelastande verksamhet ska inte publiceras, alternativt förses med varningstexter.

• Företaget inför en omställningsplan för en helt hållbar och framtidssäkrad verksamhet inom högst tio år.

UPPDATERING:

SvD gör redan i dag en rad saker för att bidra till ett hållbart samhälle, samtidigt som i vårt dagliga arbete och processer försöker tänka miljösmart kommenterar tidningens chefredaktör Fredric Karén. Här är några exempel han listat: 

• SvD har ett mångårigt samarbete med Svanen Miljömärkning, en licensiering som garanterar att vi uppfyller de hårda miljökrav som reglerna för det officiella nordiska miljömärket kräver. Vårt licensnummer är 341106.

• SvD källsorterar alla sopor – även i köken.

• SvD köper inte längre självklistrande kuvert eftersom gummeringen inte är miljögodkänd.

• SvD trycks på papper som består av 50 % returfiber.

• SvD återvinner all makulatur.

• SvD använder miljövänlig, mineraloljebaserad färg i trycket. Leverantören ISO 14001-certifierad.

• SvD:s tryckplåtar i tryckerierna är tillverkade av aluminium. Dessa går till återvinning och blir bilkylare.

• SvD arbetar just nu intensivt med att minska energiåtgång och minska transporter.

• SvD har knappt några tjänstebilar kvar, men de få som erbjuds är enligt tjänstebilspolicyn miljöklassade.

• SvD har uteslutade rörelsestyrd belysning i sina lokaler.

• SvD har miljöklassade vitvaror i alla personalutrymmen.

• SvD:s printrar är inställda på dubbelsidig utskrift för att minska pappersförbrukningen

• SvD:s utbärningsföretag Bring har infört hårdare krav på miljöklassade transportfordon.

• SvD sitter i ett av Europas mest klimatsmarta hus som via värmeväxlare värms upp med överskottsvärme från Stockholms Centralstation. Detta tillskott svarar för cirka en tredjedel av energibehovet. På somrarna tas kylvatten från Klara sjö.

• SvD nyttjar smarta videomötesrum för att minska resandet.

Läs också En större utmaning än digitaliseringen för medierna och Malin Picha Edwardssons analys för Medievärlden Premium Medieföretagens miljöpåverkan.

 

 

 

  

1 oktober, 2015 - 11:22

Blank Spots största betydelse

BLOGG Nu har första reportagen publicerats av redaktionen bakom Blank Spot Project. Jag hoppas att de inte blir de sista. För verksamheten fyller flera funktioner och – lite hårddraget – kan kanske rädda mediebranschen.

Det var fem gedigna reportage som Blank Spot Projekt publicerade på sin sajt i går afton. Det är mycket intressant läsning som platsar som långläsning i vilket magasin som helst.

Nils Resares grävjobb om hur diktaturen i Thailand fick köpa Gripen-plan av Sverige i strid mot alla regler om vapenexport, borde dessutom vara en kandidat till Stora journalistpriset. 

Det är bara att hoppas att de får spridning och blir lästa. 

För, de är inte bara välskrivna och intressanta. De berättar också något om journalistikens villkor som inte kommer fram någon annanstans.

Tillsammans med varje text följer också en exakt redovisning av vad just det reportaget har kostat. Vad fotografen tagit betalt. Vad resor och boende betingat.

I branschen vet vi att journalistik kostar. Men för läsarna är det kanske mer abstrakt. De vet att de betalar för distribution, tryck och papper. Genom att deklarera budgeten i detalj visar gänget bakom Blank Spot att journalistik verkligen inte är gratis. Att den vetskapen får fäste hos läsarna, och inte bara i hjärnan utan även i hjärtat, är något som branschen står och faller med. I alla fall som den ser ut i dag. 

24 september, 2015 - 13:23

Snubbla inte på datan

BLOGG Mediehusen skriver regelbundet om att information kan komma i fel händer och att integriteten hotas av datasamhällets framväxt. Men aldrig om att de också jobbar stenhårt för att samla in så mycket beteendedata som möjligt.

Peter Wolodarski mejlar mig varje vecka för att tipsa om godbitar från DN. För några veckor sedan handlade det bland annat om hur mycket data som operatörerna har om alla oss som har en mobil. 

DN:s ambitiösa granskning visar bland annat hur mobilen övervakar varje användare och hur trafikdata kan kartlägga oss i detalj. I artikelserien kommer det också fram att en handfull företag kartlägger surfmönstret på ett mycket stort antal sajter. Där slås också fast att handel med personlig information har blivit en miljardindustri.

När ska de ta upp hur mycket Bonnier vet, eller vill veta, om sina besökare på sajterna? Det var en av mina första tankar när jag läste reportagen. 

Hur mycket av mediehusens ambitioner när det gäller att kartlägga sajtbesökarnas surfvanor har spridit sig utanför de egna väggarna? Förutom den information som annonsörerna får?

Och när kommer reaktionen från läsarna på att mediehusen vet mer om dem än vad de själva vet att de avslöjat? 

En lösning som diskuteras i takt med att allt fler laddar ner Adblocks är att som kompensation måste dessa då släppa till mer användardata. Men det kommer sannolikt inte formuleras så utan mer i stil med att ”vi behöver mer information om dig och dina nätvanor för att maximera din användarupplevelse”.

Frågan är om inte det är ett tveeggat svärd. Förutom att många vill att mobilen ska gå snabbare att surfa på och slippa alla dessa reklamfilmer som startar av sig själv så kan ett motiv till att ladda ner Adblocks vara att man inte vill att mina surfvanor ska skickas iväg till för mig som användare helt okända företag med lika okända syften.

Så precis som Ester Appelgren och Sara Leckner slår fast i sin analys på Medievärlden Premium, ”Beteendedata – hot och möjligheter”, att bygga sin affär på användardata kan vara en riskabel väg. Såväl läsare som lagstiftare kan sätta käppar i det hjulet.

Men genom att medieföretagen berättar tydligare, både för läsare och lagstiftare, vad de gör när gäller insamlande och vidarehantering av användardata – och inte minst varför – så kan de genom att vara mer etiska och transparenta än internetjättarna lösa det problemet.

PS. (Jag hade redan sett reportagen när Peter Wolodarski mejlade mig för övrigt. Vilket någon på DN kanske redan visste då läsningen skedde via mobilen på väg till jobbet.) DS.

3 september, 2015 - 10:13

Bilden som förvandlar siffror till öden

BLOGG Bilder på drunknade barn har funnits i mitt flöde ett antal dagar. Jag har sett dem med kisande ögon, har inte orkat ta in det. När Expressen gjorde hela ettan på Aylan kändes det som det blev för mycket.

Första gången jag såg bilder på drunknade flyktingbarn i flödet var en kväll för en knapp vecka sedan. Automatiskt klev jag upp och såg att min egen son hade det bra. Stoppade om honom och kramade honom. Länge.

Sedan har dessa bilder blivit allt mer frekventa i sociala medier. Och jag har inte klarat av att se på dem.

Så när jag såg att Expressen gjorde hela ettan på treårige Aylan som spolats upp på en strand var min första tanke att det var det värsta jag sett en tidning göra. Det var min första tanke. Men insåg snart att det var bilden jag reagerade på – inte publiceringsbeslutet.

Det går inte att blunda för det som sker. Även om vi är medvetna om att det varje dag dör ett antal människor i Medelhavet när de desperat söker efter någon form av trygghet, säkerhet och värdighet kommer det bara att vara just det, ett antal, diffusa siffror utan den här typen av vidriga bilder. 

Även till exempel Aftonbladet, Dagens Nyheter och Nyheter 24 har valt att publicera bilder på Aylan. Men det är bara Expressen som gjorde det på ettan. Säkert kommer ett antal personer att reagera negativt och välja att inte se. Men med den raka, lakoniska och brutala rubriken så undrar jag hur dessa människor är skapade.

Jag är inte så naiv att jag tror att den här typen av bilder omvänder de som bergfast tror att flyktingar är en fara för Sveriges ekonomi och framtid som nation. Övertygade rasister och verkligt främlingsfientliga individer släpper inte sina skeva argument och åsikter för det. Men det finns många andra. Så många andra. Som av olika anledningar inte tagit ställning. I alla fall inte utåt och i aktiv handling. Därför är det rätt att trycka in den här brutala och hemska bilden i vår skyddade verklighet. För att tankar ska bli handling.

Förhoppningsvis vänder det nu. Förhoppningsvis börjar vi förstå att det verkligen är människor det handlar om och inte siffror. Förhoppningsvis får de som just nu är på väg över Medelhavet i rangliga båtar ett lyckligare öde än Aylan som bara blev tre år.  

Något som talar för det är att tidningar som The Sun, som inte precis utmärkt sig för en flyktingvänlig inställning har den här ettan i dag:

Kit har gjort en svep och hittat fler medier som publicerar bilden på Aylan.

Läs också Därför publicerar Expressen bilden på den döda treåringen

 

22 juni, 2015 - 14:01

Ingen rök utan eld – det här kanske Bonnier och Schibsted räknar på

Att Bonnier köper Aftonbladet är en absurd tanke enligt koncernchef Raoul Grünthal. Inte vill Schibsted sälja en framgångsrik onlineverksamhet. Men det kan finnas något i ryktet om en affär mellan mediekoncernerna.

Inom något eller några år ska Aftonbladet vara ett onlineföretag enligt ledningen. Med en verksamhet som ska klara sig utan print. Och allt talar för att det kommer att bli så. För printverksamheten befinner sig rätt nära fritt fall.

Upplagan sjönk med 19 procent första kvartalet i år. Hittills i år har annonsintäkterna från papperstidningen sjunkit med 35 procent för kvällspressen. Och det finns inga större tecken på initiativ från ledningen för att vända dessa trender. Däremot händer det nästan dagligen något på den digitala fronten. Både när det gäller innehåll och nya kommersiella grepp. Där finns det tillväxt och tilltro.

Situationen för Expressen ser i princip likadan ut.

Det är i skenet av det man ska se nyheten från norska Dagens Næringsliv, att Schibsted överväger att sälja Aftonbladet och att Bonnier räknar på ett bud. Något måste göras med papperstidningsverksamheten, frågan är vad?

Att Schibsted ska avyttra Aftonbladet dementerar koncernchef Raoul Grünthal kraftigt: ”Att Bonnier skulle köpa Aftonbladet är en absurd tanke. Då är det mer sannolikt att Grönköpings Veckoblad skulle köpa Expressen", säger han till TT.

Han säger också att Aftonbladet inte är till salu och att affären är ologisk.

Men vad som inte är ologiskt är att försöka hålla liv i kassaflödet från papperstidningen så länge som möjligt. För att lyckas med det måste konkurrenterna ha en osentimental inställning och gemensam plan för framtiden när det gäller print.

Vilka synergier går att hitta utan att varumärkena påverkas?

Går det att samarbeta om något annat av vikt än distribution?

Vem bestämmer takten?

Frågan är bara hur desperat respektive företagsledning upplever situationen. Hur länge de räknar med att hålla liv i printverksamheten. Och hur mycket resurser det är värt att lägga ner på en patient vars öde man bedömmer som beseglat?

I första hand blir det nog indragningar när det gäller distributionen i vissa delar av Sverige som Medievärlden redan tagit upp här.  Inom ett antal år, sannolikt inte många, när kvällstidningarna dragit in så mycket på  distributionen att printversionerna bara kommer ut i Stockholm, Göteborg, Malmö och de större städerna i den triangeln är slutet nära för dessa editioner.

Sannolikt är det detta som Bonnier och Schibsted nu sitter och räknar på. Hur lågt kan upplagan sjunka innan något måste göras. För den vägen kommer de att gå hand i hand. Frågan är vem som bestämmer takten. 

Internationella trender

I USA är trenden för de börsnoterade medieföretagen att ju större andel digitalt desto bättre börskurs. Det talar också för att Schibsted, som har ett antal internationella investerare som aktieägare, vill konvertera Aftonbladet till en helt digital verksamhet. Men då är nog huvudalternativet att lägga ner printversionen. Att sälja den skulle innebära att varumärket måste klyvas på något sätt, vilket milt uttryckt måste vara en komplicerad process. Kanske lika svår som att hitta en köpare till papperstidningen. 

Men samtidigt, om det handlar om att göra sig av med print borde det för Schibsteds del främst handla om att titta på den norska marknaden. 

Att Schibsted skulle göra sig av med hela Aftonbladet skulle också innebär att de gör sig av med en viktig trafikmotor och marknadsföringskanal för den övriga verksamheten som består av ett tjugotal bolag, bland annat Blocket, Prisjakt och Lendo. Ologiskt, enligt Raoul Grünthal. Kanske. Det är nog en fråga om vad som står på prislappen.

 

 

12 juni, 2015 - 14:30

Hur länge går det att hålla liv i papperstidningen?

Under våren har två tidningar lagts ned. Vad händer i höst? Kommer kvällstidningarnas papperseditioner att finnas över hela landet när nyårsraketerna avfyras?

I februari kom beskedet att Mittmedia lägger ner Dagbladet. Låg upplaga och låg betalningsgrad gjorde att det inte längre gick att hålla liv i verksamheten.

I april kom nästa nedläggningsbesked. EK-koncernen ingen möjlighet att få rätsida på Folkets ekonomi. Främst beroende på att antalet prenumeranter aldrig nått de nivåer som krävs för en hållbar verksamhet sedan tidningen gick ned till endagars.

Den tryckta dagstidningen är en mogen verksamhet. Det menade bland annat både Kalle Jungkvist, tidigare chefredaktör för Aftonbladet.se, nu rådgivare åt Schibsteds högsta ledning och Thomas Peterssohn, vd för Mittmedia på en konferens om digital disruption i media anordnad av Internationella handelshögskolan i Jönköping på Kungliga Biblioteket i Stockholm i förra veckan.

Deras budskap var tydligt. Det handlar inte om, utan när, papperstidningen kommer att gå i graven. (Sannolikt menar de en användarbetald papperstidning som når en betydande andel av läsarna i en avgränsad region.)

Nu gäller det att varje strategi ska utgå från hur affären ser ur när papperstidningen inte längre finns, menar Kalle Jungkvist. Frågan är hur länge det kommer att dröja innan hans skötebarn, Aftonbladet.se, är den enda kanal som kvällstidningen har kvar.

I veckan kom den senaste mediebyråbarometern. Den vittnar om ett annonstapp på 35 procent för kvällspressen hittills i år. Från redan låga nivåer.

Mediebyråbarometern bekräftar den bild som Kalle Jungkvist visade på seminariet.

2008 nådde Aftonbladets annonsintäkter i print sin höjdpunkt med 1 018 miljoner kronor. Nu har de halverats. Men de sammanlagda annonsintäkterna har ökat med 12 procent från samma tidpunkt.

Hur det går med upplagan vill inte tidningsledningen längre berätta. Sedan början av 2010 har Aftonbladet redovisat sina upplagesiffror i print och digitalt via ett månatligt score card. Men sedan i mars redovisas endast räckviddssiffror där.

Enligt Jörgen Konradsson, Aftonbladets COO, (Chief Operating Officer) beror det på att ”upplagemåttet inte har efterfrågats. Att revidera upplagan månad för månad kostade mycket, Vi har valt att lägga de pengarna på andra saker. Dessutom redovisar de flesta av de stora tidningarna inte sina upplagor längre”.

De sista upplagesiffrorna Aftonbladet gick ut med gällde för februari. Då var printupplagan 123 800. En bra siffra. Om det handlade om en tidning som kommer ut i säg Stockholm, Göteborg och Malmö. Men ska den distribueras ut över hela landet kan den inte ge ett positivt täckningsbidrag länge till om upplagan forsätter minska. Första kvartalet sjönk upplagan med 19 procent jämfört med samma period 2015. Håller den trenden i sig blir upplagan för helåret drygt 120 000. Och 2017 är den bara femsiffrig…

Sannolikt finns ett stort antal olönsamma exemplar redan i dag. Säg att upplagan ligger på 120 000 ex. Om 80 000 av dessa säljs i Stockholm, Göteborg och Malmö återstår 40 000 tidningar till övriga landet. Det är som om Barometern i Kalmar skulle distribuera sin upplaga från Smygehuk till Treriksröset. Det är svårt att se att det skulle vara en lönsam verksamhet.  

Ett tecken på att varken Aftonbladet eller Expressen bryr sig så mycket om papperstidningen längre är att Expressen nu sannolikt är den större av de två. Visserligen har de redovisat upplagan med helt olika metoder, men med en redovisad TS-upplaga på 164 600 för 2014 bör den Bonnierägda kvällstidningen nu leda över den Schibstedägda när det gäller tryckt upplaga. Men eftersom tätpositionen tillkommit genom att tappa minst, inte öka mest, har tronskiftet inte lanserats med pukor och trumpeter.

Snart är det nog dags för ett fullskaleexperiment för att se vad som händer med den digitala räckvidden när printeditionen läggs ner. I år ska Aftonbladet och Expressen förnya sitt kontrakt med Mittmedia Print om produktionen av respektive tidnings norrlandsupplaga. Kanske förlängs det. Kanske inte.

Det skulle inte förvåna mig om Aftonbladets publisher Jan Herlin och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson samt vd Gunilla Herlitz redan börjat prata ihop sig om när det är dags att sluta med att köra ut papperstidningar till i alla fall delar av norra Sverige. Det går alltid att flyga upp ett antal buntar till de större städerna längs kusten. Men frågan är om det går ihop sig att distribuera till Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Arjeplog, Jokkmokk eller Gällivare?

När ett sådant beslut blir verklighet kommer utvecklingen att följas med stor spänning av alla tidningsledningar. I vilken utsträckning kommer den digitala räckvidden att förändras?

Men print kommer att leva ett antal år till. Det tror även Mittmedias vd Thomas Peterssohn. Även om annonsintäkterna från print fortsätter att krympa är de enligt hans prognoser större än de digitala intäkterna 2018. Drygt 100 miljoner kronor större till och med.

8 juni, 2015 - 15:38

Det är bara att bli vän med otryggheten

BLOGG Det kommer att dröja innan situationen i branschen blir bättre. Och då från en nivå betydligt sämre än i dag. Så otryggheten, och vad den för med sig, måste vi lära oss leva med.

Förra veckans facit: 14 får gå från Kompetens i Skåne. Stort sparpaket på Stampen Local Media som ska minska utgifterna med 50 miljoner, vilket kommer att betyda färre antal anställda. IDG gör sig av med ett stort antal journalister. Signaler tyder också på att ett nytt paket för HD-Sydsvenskan mycket snart kan bli aktuellt.

Allt beror lite hårddraget på IRM. I sin senaste prognos för utveckling konstaterades att det inte finns någon ljusning i sikte. 2014 fick dagspressen in 5,4 miljarder kronor på sin annonsförsäljning i print. Omkring en halv miljard ryker i år och lika mycket 2016. På två år minskar dessa intäkter alltså med närmare 20 procent i genomsnitt. Från redan låga nivåer.

Även om ökningstakten för de digitala intäkterna är tvåsiffrig för morgonpressen kompenserar inte det tappet i print. Inte på långa vägar. Morgonpressens totala annonsintäkter från nätet 2014 motsvarar inte ens det prognostiserade tappet i print 2014 till 2016.

Upplagesiffrorna pekar neråt. Vissa företag kompenserar detta i alla fall i någon mån med att höja priserna. Men i den kommande SOM-undersökningen finns siffror som tyder på att det kan slå tillbaka på företagen.

Att gå ner i antal sidor eller utgivningsdagar leder inte till så många uppsagda prenumerationer som om tidningsföretagen slutar med internationella nyheter eller höjer priserna kraftigt. Att upphöra med papperstidningen skulle också innebära att mer än hälften av prenumeranterna försvinner. Det är några av slutsatserna i den nationella SOM-undersökningen som kommer att publiceras senare i den här månaden. Där ställdes frågan om ”Hushållet skulle behålla prenumerationen även om tidningen…”

I rapporten konstateras att siffrorna inte ska ses som mått på hur stor andel som kommer att bete sig på det ena eller andra sättet om dessa åtgärder genomförs utan som ett uttryck för vad prenumeranterna tycker är viktigast med tidningen. Läs mer på Medievärlden Premium.

I veckan arrangerar Journalistförbundet ett seminarium om otryggheten i branschen. Hur alla är förlorar när otryggheten breder ut sig. Den enskilda journalisten, företaget, läsarna/besökarna och samhället/demokratin.

Men det är inte bara på den redaktionella sidan som det finns oro. Den är, eller borde i alla falla vara, lika stor på säljsidan. I dag är omkring 3 procent av all annonsförsäljning i Sverige programatic. I USA är siffran 15, i Storbritannien omkring 10 procent. Allt talar för alltså för att datorer tar över allt mer även på marknadssidan.

Det finns också en oro på chefsnivån. Bland annat för att inte klara av att hantera både utmaningarna och oron samtidigt. Eller att prioritera fel, lägger de för mycket krut på utmaningarna riskerar oron att mala ner medarbetarna. Bryr de sig för mycket om oron riskerar det att gå ut över förändringstakten.

Oron är stor i dag. Men kommer att bli ännu större i morgon. För trygghet kräver långsiktigt hållbar verksamhet. Inte frampiskad vinst genom minskade utgifter, för dessa åtgärder för med sig negativa konsekvenser på kort eller lång sikt. Och det är inte förrän dessa konsekvenser bevisat att de inte medför nya sparåtgärder som de visat sig fungera.

Det finns inga tecken på att de trender som i dag präglar annonsförsäljning och upplageutveckling på printsidan kommer att vända. Inte ens börja plana ut. Däremot finns det tecken på att annonsintäkterna för desktopsajterna börjar plana ut. Intäkterna från mobilsajterna har knappt börjat ta fart. Frågan är när de kommer att göra det om mediehusen fortfarande inte fått fart på säljet till desktop.

Oron är befogad och kommer att vara det ända till verksamheten som bedrivs går runt med de intäkter som den genererar. Allt pekar på att branschen framtida verksamhet kommer att ge betydligt lägre intäkter än i dag. Vilket leder till att företagen måste fortsätta att krympa till dess att kostymen är tillräckligt liten.

Oron växer fram ur osäkerhet. Nu finns det mig veterligen ingen som vet hur framtiden blir. Men visst har tidningsledningarna en bild av hur det kommer att bli. Så ett sätt att få bukt med oro är att ställa en rak fråga till de högsta cheferna:

”Hur tror du att vårt företag ser ut om fem till tio år?”

Det är inte omöjligt att de försöker smita undan genom att säga något om att det är omöjligt att sia. Men kan motrepliken vara:

”Så du menar att du inte har några tankar om hur vårt företag ser ut om fem år. Antingen ljuger du eller så är du oansvarig. Vilket är det?”

Vågar de vara ärliga är det långt ifrån säkert att svaren kommer att uppskattas. För det kommer med all sannolikhet att vara beska besked. Men det är i alla fall något att förhålla sig till.

20 maj, 2015 - 09:05

Så gör en riktig utgivare

BLOGG Helahälsingland körde rejält i diket när det gäller publiceringen av EU-migranter. Men den pudel som ansvarig utgivare Tomas Froms gör är ett föredöme.

Publiceringen var ett haveri. Ur alla synvinklar. Polisen kom med felaktiga uppgifter som tidningen inte kollade. Dessutom fick texterna en stor spridning i riksmedierna, vilket chefredaktör Tomas Froms beklagade i en intervju med Medievärlden.

Nu har han också gått ut i de egna kanalerna och beklagat det inträffade. Och den pudeln är det många ansvarig utgivare som bör läsa två gånger.

Det sker säkert varje dag på varje redaktion av någon storlek att en reporter inte ringer det där extra kollsamtalet utan litar på källan. Och skriver utan att reflektera över om det är sant eller relevant. Nu var det ena eller det andra i det aktuella fallet. Polisen lämnade felaktiga uppgifter och även om de varit korrekta är det a, inte olagligt att tigga och b, inte mer än drygt 200 kronor per dag som en EU-migrant räknat på att de samlar in sex dagar per vecka.

Rent principiellt tror jag att det som hände hos Helahälsingland kunde ha hänt på fler, för att inte säga de flesta, redaktioner. Att någon publicerar en text utan att ha kollat och tänkt efter. Och att det är mer tur än skicklighet att det inte blev som för Helahälsingland. (Tur att det inte handlade om en så känslig fråga som EU-migranter som tigger pengar.)

Tomas Froms erkänner oförblommerat att det blev fel. Men han betonar också att det inte är reporterns fel utan tar på sig hela ansvaret. 

Han lär säkert inte göra om misstaget. Och förhoppningsvis inser reportrar och utgivare även på andra redaktioner att det kunde ha varit dem och där det handlat om. Och bemödar sig därför om att ringa det där extra samtalet och ställa den där kritiska frågan. Både till intervjuobjektet och till texten.