Lisa Bjurwald

Om pressfrihet och medieetik

7 november, 2011 - 15:01

UR avslöjar mediernas manipulering

I Utbildningsradions nya serie Medialized, vars första avsnitt sänds ikväll, får ungdomar lära sig journalisternas manipulationsknep. Men ökar det deras förtroende för medierna?

UR:s journalister har rest till över 15 länder och träffat allt från Tea Party-anhängare i Tennessee till egyptiska bloggare.

Premiäravsnittet tar sig an ett av de allra känsligaste ämnena en journalist kan bevaka: konflikten mellan Israel och palestinierna. Den enes terrorist är den andres frihetskämpe, heter det som bekant, och här får tittarna på ett mycket pedagogiskt sätt följa hur Gazaremsan kan skildras både ur en propalestinsk och en proisraelisk vinkel.

 

Dyster musik ackompanjerar det första inslagets scener av fattigdom och utsatthet. Men ur samma råmaterial kan medierna visa upp en helt annan, mer hoppfull bild, genom att rikta kameran mot livliga gatuscener, vackra (färgförstärkta) stränder och glada barn.

Lika tydligt blir det när UR:s journalister filmar Hamas vapenträning. Med hjälp av hurtig musik skapas en Band of Brothers-liknande stämning, medan ett hotfullt soundtrack förvandlar "frihetskämparna" till hjärntvättade terrorister.

Programmet avslöjar inte bara urvalets vikt, utan också hur enkelt det är att manipulera intervjuer genom att helt sonika klistra in några ord om "judarna" mitt i en annan mening (en invändning: man behöver knappast fejka för att få en Hamas-företrädare att säga någonting otäckt om judar!).

Intervjun med Washington Posts korrespondent visar på hur känsligt språket är. Genom att välja exempelvis "bosättning" eller "kvarter" ställer man sig på den ena politiska sidan. En följdfråga om varför korren ifråga följde sin tidigare redaktörs råd och använde "självmordsbombare" i stället för det på Reuters förbjudna "terrorist" hade varit på sin plats.

Medialized är en lovvärd satsning som även vuxna kan lära sig mycket av. Men jag har en kritik, och den är inte helt marginell. När unga människor ser hur enkelt vi journalister kan vinkla vårt material, måste åtminstone några av dem fråga sig: är det så här det går till?

Jag tror att UR gör ett misstag om de förutsätter att ungdomar har ett så pass stort förtroende för medierna, och är så sofistikerade i sin mediekonsumtion, att de automatiskt förstår att det inte är så här svenska/demokratiska journalister arbetar.

Medialized har premiär ikväll klockan 22 (varför så sent, när målgruppen är unga som måste gå upp tidigt till skolan?).

Skriv in flera mejladresser, antingen på separata rader eller med kommatecken emellan.
(Ditt namn) har skickat dig ett meddelande från Medievärlden
(Ditt namn) vill tipsa dig om följande hos Medievärlden.
Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Kommentarerna är en av sajtens mest värdefulla beståndsdelar. De tillför ny information, ifrågasätter den som finns och kommer med nya infallsvinklar och uppslag. Kommentarerna utvecklar oss, vår bevakning och våra läsare. Tänk bara på att:

Publicerade kommentarer blir tillgängliga för andra användare och kan även användas på andra platser än medievarlden.se.

Medievärlden tillämpar förhandsmoderering, vilket innebär att Medievärldens ansvarige utgivare också är ansvarig utgivare för alla kommentarer som publiceras på sajten.

Vi publicerar inte kommentarer som bryter mot lag eller tidningens förhållningsregler.

Vi publicerar inte kommentarer som exempelvis innehåller nedsättande omdömen om kön, ras, religion eller sexuell läggning och kommentarer som innebär spridning av innehåll som innebär uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott, olaga våldsskildring eller om det är uppenbart att användaren gjort intrång i upphovsrätten.

Vi publicerar inte kommentarer som innebär förtal, spridning av felaktiga rykten och propaganda samt kommentarer som innehåller personangrepp eller reklam.

Medievärlden publicerar inte heller kommentarer som vi inte vill visa upp i anslutning till våra artiklar, om de exempelvis bedöms vara irrelevanta eller ha en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Medievärlden på nätet följer de etiska reglerna för press, TV och radio.

Besökare uppmanas anmäla kommenterar som bryter mot lag och uppförandekod via anmälningsfunktionen eller att direkt kontakta chefredaktör: Axel Andén på 070-3733360

Fler inlägg

1 december, 2014 - 14:13

Sveriges räddaste morgontidning

Midnatt råder, tyst det är i DN-huset.

Tidningsbranschen går på knäna – och landets tyngsta mediechef avslöjas med ofattbara 19,1 miljoner i årsinkomst. Men var är proteststormen bland de anställda? Gunilla Herlitz underlydande vågar inte knysta om sitt missnöje.

Dagens Nyheter, som kallas både "draken" och "Sveriges malligaste morgontidning", är numera mer av en hunsad liten mus än en stolt och orädd drake. Jag har själv arbetat på DN i omgångar och när jag kom tillbaka år 2011 – efter att nuvarande vd:n Gunilla Herlitz placerats vid rodret – var förändringen markant. Det var helt enkelt knäpptyst i DN-skrapan.

Medarbetare blev påtagligt nervösa när Herlitz stegade in på morgonmötena. Vid fler än ett tillfälle hyschades jag (!) i korridorerna när jag ifrågasatte det klimat, som skulle vara osunt på vilken arbetsplats som helst – men som är direkt uppseendeväckande på en tidning med höga ideal om udd mot makten och yttrandefrihet. Låt oss inte heller glömma tidningens tradition av redaktörer och publicister som inte varit rädda för att kritisera den egna ledningen.

Det råder ingen brist på missnöje och rent raseri hos personalen, tvärtom. Avslöjandet om Gunilla Herlitz astronomiska inkomst har av källor i DN-huset beskrivits som en "käftsmäll". De bittra uträkningarna (hur många uppsagda anställda skulle man inte kunna få tillbaka om man omsatte 19 miljoner i medarbetarlöner?) har flödat i de senaste dagarnas interna kommentarer. Men hur har det låtit utåt? Inte ett pip. Tipp tapp, tassande på tårna.

"Kan inte du skriva något i Medievärlden?". Självklart. Jag talar gärna för kuvade kollegor. Men var är tidningens egna röster? Var är de DN-medarbetare som slår näven i bordet, vässar pennan och skriver svidande vidräkningar med ledningen för att, för en gångs skull, kunna lämna skrapan med ryggen rak? Tomteskaran tassar nätt på tårna, åter in i tysta vrårna.

Unga journaliststudenter som drömmer om att verka i ett yrke som präglas av mod, integritet och kompromisslös självständighet à la Bob Woodward och Carl Bernstein på Washington Post gör bäst i att hålla sig borta från Marieberg. Det gamla draknästet har nu endast plats för en drake – och hundratals hukande undersåtar.

29 oktober, 2014 - 14:00

Unga skribenter utnyttjas som klickbete

Det är en otäck trend att utnyttja unga och okända skribenter som får kommentarfälten att explodera och klicken att skjuta i höjden.

Vid det här laget borde alla publicister veta vilken typ av artiklar som får kommentarsfälten att explodera i hat. Ändå låtsas Borås Tidning bli förvånade över att de tvingas stänga kommentarsfältet.

Artikeln som utlöst den aktuella stormen uppfyller alla kriterier. Inte nog med att det är en ung tjej (check) som har en stark åsikt (check), denna åsikt rör dessutom feminism/jämställdhet (check) och kritiserar mäns beteende (check). Som grädde på moset är den kopplad till ett populärkulturellt fenomen (check), nämligen en populär reality-serie i tv.

Skribenten är inte journalist och, vad värre är, hon är endast 14 år – det vill säga minderårig. Tidningen har därmed ett särskilt stort ansvar att skydda henne. Men i stället för att publicera hennes text med avstängt kommentarsfält redan från början, använder man henne som ”link bait”: ett lockbete för att få så många och grova kommentarer som möjligt, därmed stor viral spridning, därmed ett stort antal klick. BT borde be flickan och hennes målsmän om ursäkt. Och även andra tidningar borde rannsaka sig själva, för BT.se är tyvärr inte ensamma om att utnyttja unga och okända skribenter på precis samma sätt. Det är en otäck trend.

BT svarar: Något näthat handlar det inte om

16 september, 2014 - 10:23

Fi – Partiet som slapp granskning

Det är ett av SD:s flitigast använda martyrkort: Medierna är fixerade vid Åkesson & co. och låter andra partier undslippa granskning. I detta val fick SD på sätt och vis rätt.

Det är naturligt att medierna granskar partier med högerextrema företrädare hårdare än, säg, Moderaterna. Expressens avslöjanden innan valet har visat att SD fortfarande hyser ännu fler radikala medlemmar än man trodde var möjligt, särskilt efter att partiet självt påstår sig ha infört nolltolerans mot rasism (!).

Men det finns ett annat radikalt valalternativ som av någon anledning - kanske för att det använt sig av sympatiska slogans som "Ut med rasisterna, in med feministerna" - i stort sett undsluppit kritisk granskning: Feministiskt initiativ (Fi), som ökat kraftigt och nu tar plats i tretton svenska kommuner.

Ändå behöver journalister bara gå in på Fi:s hemsida för att ta del av ett ytterst radikalt partiprogram som väcker många frågor om partiets verklighetsanknytning och seriositet. Det är krig i Europa, Ryssland är uttalat auktoritärt och Sverige bor granne med Putin. Ska man tolka paragrafen "Vi vill stoppa all militär upprustning (...)" som att Gotland/Östersjön inte ska försvaras? "Den traditionella säkerhetspolitiken är patriarkal", anser Fi, som propagerar för "en feministisk syn på säkerhet". Kanske ska vi krama ihjäl Kreml?

"Även ensamstående ska kunna skaffa barn genom insemination", skriver partiet vidare. Insemination, där en ensamstående kvinna medvetet väljer att inte ge sitt barn en far, är kontroversiellt bland många forskare, psykologer och inte minst barn som själva kommit till på detta sätt. Har partiet utmanats för denna radikala syn på barns rättigheter?

Men det stora frågetecknet i Fi:s program är den ekonomiska politiken, som i stort sett är hämtad från 1970-talet. Sex timmars arbetsdag låter helfestligt, men vad skulle hända med Sveriges ekonomi? Var är konsekvensanalysen?

Och varför är det så få män på Fi:s pinsamt ojämställda riksdagslista? Män kan väl vara lika goda feminister som kvinnor?

Tittar man på kandidaternas namn, inser man också att toppnamnet Gudrun Schyman är den enda som granskats i medierna (och det snarare tidigare än inför detta val). Vilka är de andra? Fullkomligt okända. Teoretiskt sett skulle de kunna vara ute på nätet och skriva sexistiska manshatarinlägg så att kommentarsfälten glöder.

Jämför man med den kontraproduktivt stora medieuppmärksamhet som riktats mot nynazisterna i pyttelilla Svenskarnas parti, som i år blev helt utan mandat, blir den bristande granskningen av Fi ännu mer markant. Inte bör väl medierna förutsätta att vänsterfeminister är någon slags godhjärtade helgon och sätta dem på undantag?

18 augusti, 2014 - 08:06

Varning för växelverkan

Tidningarna sprider blodiga nyheter om Islamiska Statens framfart till synes utan insikt om den farliga symbiosen mellan medier och terrorister.

Vad är det som sker i norra Irak? Har folket hamnat i en tidsmaskin som transporterat dem tillbaka till medeltiden? Är de angripna av Djingis Khan och hans barbarer?

Slå upp eller klicka på en tidning de senaste veckorna och fasorna som pågår långt där borta tycks bara eskalera. Skräckord som "slaktats” används i stället för det nyhetsneutrala ”dödats”. Bakgrundsfakta och analyser är däremot sällsynta. Är det ens människor som utför dessa illdåd? Det är svårt att värja sig mot bilderna av pålar prydda av grimaserande människohuvud, oskyldiga offer som torterats och spikats upp på kors och en rosig sjuårig pojke som håller upp ett avhugget manshuvud som om det vore sommarens största gädda*. Dessa ohyggliga incidenter – tacksamt bildsatta av terroristerna själva – har fått sådan spridning i medierna, att USA:s utrikesminister John Kerry gått ut och fördömt den specifika bilden av pojken och huvudet.

Vad är då nästa steg? Jo, nu måste terroristerna toppa ovanstående illdåd. Ännu en halshuggen familjefar är ju knappast rubrikmässig längre, när terrorgruppen IS (Islamiska staten, tidigare ISIS) tidigare gått till rent orchiska excesser. Kanske halshugger IS ett barn med ”fel” religion, för att säkra nästa ramaskri i pressen?

Med andra ord: det som pågår är en farlig växelverkan. Vi har sett det genom hela den moderna terrorismens och extremismens historia, bland annat efter 11 september-attackerna. Tidningarna säljer lösnummer/klick. I utbyte får terroristerna sin hett åtrådda uppmärksamhet. Just nu är det IS och pressen som göder och lever av varandra.

Trots tjusiga ord på Dawit-dagar och liknande väger pressetik lätt mot intäkter. Men många redaktörer känner nog i maggropen, att för fjortonde bevakningsdagen i rad skulle det räcka med att skriva exempelvis ”en islamistisk grupp som systematiskt ägnar sig åt tortyr och mord”, i stället för att fortsätta frossandet i blodiga och ofta overifierade detaljer (bristen på bekräftade fakta är ett stort problem i bevakningen).

Handlar det om dåliga kunskaper om en av terrorismens paradgrenar: exploaterandet av medierna för egna syften? I fallet med den nya och starka extremhögern i Europa har medierna länge agerat utan insikt om att de legitimerat ytterkantsrörelserna genom onödig uppmärksamhet och okritiskt spridande av deras budskap. Hur många redaktörer ser till att deras reportrar läser åtminstone ett par varnande stycken ur klassikerna i ämnet, som Brigitte Nacos Terrorism and the Media?

Tidsbrist och tävlandet i snabba istället för goda nätpubliceringar leder till att få reportrar får tid att tillgodogöra sig egentligen helt grundläggande kunskaper för att få rapportera om IS och dess gelikar. Att de däremot hinner ta skärmdumpar av terroristernas Twitter-halshuggningar, det är självklart.

Man får tyvärr konstatera att det i spelet mellan terroristerna och medierna, ett spel som många journalister inte ens tycks vara medvetna om att det pågår, är ställningen just nu 1-0 till Islamiska Staten.

4 juni, 2014 - 09:45

Avpixlat outsourcar hatet

Att Avpixlat får ansvarig utgivare kommer inte att förändra mycket så länge ingen tar ansvar för kommentarerna.

Som Medievärlden redan rapporterat har Sveriges mest ökända främlingsfientliga sajt fått utgivningsbevis. Denna och liknande sajter har tidigare kritiserats för bristande ansvarstagande i och med valet att inte ha någon ansvarig utgivare.

Men nyheten betyder tyvärr inte att sajten ifråga plötsligt skulle ha fått dåligt samvete för sina hetsande publiceringar. Det finns två huvudsakliga anledningar till att dess måltavlor och antirasister i gemen inte bör sänka garden:

  • För det första är det fortfarande den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för den. Till skillnad från vad SVT rapporterat (men nu tycks ha smygraderat) kan den ansvarige utgivaren INTE "ställas inför rätta för odemokratiska kommentarer". Ett ytterligare sakfel i denna text var för övrigt påståendet att odemokratiska kommentarer skulle vara olagliga. Om man exempelvis besviket pläderat för Platons expertstyre i kölvattnet av de rasistiska framgångarna i EU-valet, riskerar man knappast att hamna i fängelse. En viktig detalj är också att ytterst få av de som faktiskt sprider olagligt hat riskerar någonting överhuvudtaget – inte ens böter.
  • Den andra anledningen att inte få glädjefnatt av beskedet, är att sajten (liksom andra i samma högerpopulistiska genre) redan utvecklat en effektiv metod för att undvika publicistiskt ansvar: Skriv juridiskt acceptabla (om än osmakliga) artiklar fullproppade med kodord och insinuationer. Tryck på "publicera" och släpp lös de konspiratoriska galningarna i kommentarsfältet och på andra plattformar.

Man outsourcar helt enkelt hatet till läsarna. "Sven Viking" och "Islam = Death" får fritt spelrum.

Den nytillsatta näthatsutredningen har sannerligen inte fått ett lätt uppdrag, när den ska försöka reda ut Internets juridiska Vilda Västern och uppdatera lagstiftningen till 2010-talets realiteter.

19 maj, 2014 - 09:13

Kvinnor som skrämmer män

Två av världens främsta kvinnliga chefredaktörer har på samma dag fått sparken. Det går inte att utesluta att det handlar om kön.

Det var inte bara New York Times redaktion utan hela mediebranschen som chockades när ägaren Arthur O. Sulzberger, Jr. i förra veckan meddelade att chefredaktören Jill Abramson fått sparken. Detta bara två och ett halvt år efter att hon tillträtt toppjobbet. Jill Abramson hade varit den första kvinnan någonsin på New York Times chefredaktörsstol. För att signalera att det inte handlade om något gemensamt beslut deltog inte Abramson själv vid beskedet.

Ett tecken på hur kontroversiellt avskedandet är finner man i mängden analyser (till skillnad från enbart skvaller) om händelsen. New Yorkers Ken Auletta, en av USA:s tyngsta mediekritiker, har just publicerat tredje delen i en artikelserie som försöker räta ut frågetecknen. Bland det mest intressanta – och, om det är sant, för jämställdheten tragiska – han funnit är att Jill Abramson sparkades efter att ha upptäckt att hon fick mindre ekonomisk kompensation än sin manlige företrädare. Man behöver inte vara genusvetare för att sucka igenkännande av uppföljningen: hennes krav på lika lön skulle enligt Auletta ha lett till att Abramson bedömdes vara alltför "pushig" och krävande.

Men i mångt och mycket greppar Auletta och andra manliga skribenter efter halmstrån, som om de inte riktigt vågar utforska genusspåret. Auletta beskriver kritiken som riktats mot henne – bland annat uppges hon vara brysk och ha ett hetsigt temperament! Man förstår hur de manliga reportrarna måste ha skakat av skräck när hon stegade fram över redaktionsgolvet med sina vassa klackar. Nej, om män i mediebranschen riskerade att ryka av den anledningen, skulle det bli tomt i toppen.

Kvinnliga medieskribenter skräder inte orden. Rebecca Traister kallar i New Republic sparkandet av Abramson för "det mest brutala och förnedrande (avsked) jag sett utspela sig i färsk mediehistoria". Många, däribland Amanda Hess i Slate, uppmärksammar hur Jill Abramson betydde "allt" för den traditionellt mansdominerade tidningens unga kvinnliga medarbetare. Abramson var inte bara en symbol för att det var möjligt att nå toppen. Hon var djupt engagerad i jämställdhetsfrågor på arbetsplatsen och lyfte aktivt fram kvinnliga medarbetare. Att männen med makt efter så kort tid, och på ett så nedlåtande sätt, kickar ned henne är också en symbol för hur respektlöst man fortfarande kan behandla kvinnliga ledare. Plus ça change.

Och med de orden tar historien ytterligare en vändning. För på samma dag (!) sparkades nämligen Le Mondes kvinnliga chefredaktör. Till skillnad från mystiken som omgärdar skeendet på New York Times, säger Natalie Nougayrède att hon lämnar Le Monde efter "personliga och direkta attacker" mot henne själv och ledningen. Hon blev ännu mer kortvarig på posten än sin amerikanska motsvarighet: blott 1 år har gått sedan hon vann 80 procent av de anställdas röster i valet till ny chefredaktör.

Under den tiden har någonting uppenbarligen hänt. I dag anklagas hon för att vara "auktoritär" och rent av "Putin-lik" och menar själv att hon blivit utmobbad. Kanske hade även mediemännen på vår sida om Atlanten svårt att smälta att de blev bossade av en kvinna.

Forskningen har åter visat att kvinnliga toppchefer löper större risk att få sparken än sina manliga motsvarigheter. Det vore djupt tragiskt om de enda två alternativen när det stormar är att sparkas mot sin vilja enligt fallet Jill Abramson, eller att tvingas bort för att de anställda gjort det omöjligt att utföra chefsjobbet på ett tillfredställande sätt, à la Natalie Nougayrède.

Men problemet är inte upp till kvinnorna själva att lösa. Det är männen som måste våga lita på att även en kvinnlig kapten kan styra sin skuta mot lugnare vatten.

8 april, 2014 - 09:27

Oansvarig rapportering om sexbrottsdömd

Mediernas användande av ex-polischefen Göran Lindbergs komiska öknamn förringar hans brott.

Ex-polischefen Göran Lindberg är sexualsadisten som, liksom många förövare före honom, såg till att hitta en smart täckmantel för att undgå misstanke om sina brottsliga aktiviteter. I Lindbergs fall var täckmanteln särskilt cynisk; mannen som njöt av att plåga kvinnor gjorde sig ett namn som föreläsare i jämställdhet.

Innan han avslöjades var ett sådant (falskt) ställningstagande för män och kvinnors lika rättigheter nog för att ge Lindberg öknamnet "Kapten Klänning" i den macho polisvärlden. Så fort medierna fick nys om det började de, och det gäller inte bara tabloiderna, att använda det i sin rapportering om fallet.

Man kanske kan ursäkta en överentusiastisk nyhetschef eller redigare som högg på en klatschig rubrikchans när skandalen briserade år 2010. Men i dag, när Göran Lindberg är dömd för att ha våldtagit och plågat unga flickor, är det komiska öknamnet extremt opassande. Ta till exempel helgens rubrik i Dagens Nyheter: Så fick han fast "Kapten Klänning". Det låter som en skojig skurkjakt i någon Tintin-bok. "Så fick han fast ex-polischefen/Göran Lindberg/den sexbrottsdömde polischefen" eller liknande måste vara att föredra. Att spaningsledaren Jonas Trolle döpt sin färska bok om fallet till Jakten på Kapten Klänning är obegripligt oseriöst.

Mycket behöver göras för att sexualbrott och dess offer ska tas på allvar i det annars jämställda, men på detta område märkligt bristfälliga, svenska samhället. Sexualiseringen av unga måste adresseras, politikerna måste reagera på den folkliga oron över att våldtäktsmän fortsätter att gå ostraffade. Min personliga åsikt är även att sexbrott måste straffas hårdare när fallen väl tas på allvar i rätten – Göran Lindberg är till exempel redan en fri man, dessutom utan ånger och farligare än tidigare.

Men i denna blogg räcker det kanske att konstatera, att medierna kan dra sitt strå till stacken genom att sluta använda putslustiga namn på serievåldtäktsmän. Det förminskar Lindbergs avskyvärda brott och är ett hån mot hans offer.

24 mars, 2014 - 12:13

Hysterisk bevakning av flygolycka

Eftertanken är lika spårlöst försvunnen som flight MH370.

Det började rimligt nog: ett flygplan försvinner, anhöriga och flygexperter fruktar att det störtat i havet. Men snabbt exploderar mediehysterin. Vilda konspirationsteorier börjar trängas med visserligen tänkbara men orimliga scenarior (flygkapare som inte kommunicerar sina krav?). På många håll har flight MH370 trängt ned den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen i Europa på mycket länge, Krimkrisen, från nyhetssajternas toppar. Till och med dagstidningar bevakar flygplanets försvinnande i renodlad tabloidstil.

Reportrar söker aktivt sensationalistiska vinklar ("tidernas största flygmysterium", basuneras det ut, samtidigt som många redan konstaterat att tusentals personer försvunnit lika spårlöst i flygolyckor bara sedan 1940-talet), man kartlägger piloternas privatliv och belägrar hotellet där de anhöriga tvingas genomlida ändlösa dagar i väntan på besked. Den journalistiska eftertanken är lika spårlöst försvunnen som det malaysiska flygplanet.

Min gissning är att delar från planet kommer, som de flesta anat redan från början och som var fallet vid till exempel Air France-kraschen över Atlanten 2009, att hittas i havet (då tog det för övrigt två år att hitta de så kallade svarta lådorna). Och detta kommer inte att gå till historien som ett mysterium – men väl som en mediehysteri av sällan skådat slag.

3 mars, 2014 - 14:41

Söndagslunk för SVT mitt under krisen

Den ukrainska krisen har bara förlorare, men slaget om tittarna har hittills en tydlig – och oväntad – vinnare.

Under många år har "Putinismen" vridit tillbaka klockan för ryssarna. Glasnosts demokratiska och människorättsliga framsteg har rivits upp. Och siktet har allt mer kommit att riktas mot de forna lydstaterna. Redan hösten 2008 visade den ryska björnen sin geopolitiska hunger med offensiven i Georgien. Men krisen i Ukraina är än värre. Många experter menar att Europa står inför en säkerhetspolitisk utmaning av ett slag som vår kontinent inte sett sedan Pragvåren.

Vi som bor i Rysslands närområde vill av naturliga skäl hållas kontinuerligt informerade. Med dagens internet och sociala medier är svenskarna inte längre hänvisade till 1900-talets två alternativ, radio och tv, utan kan lika gärna följa utvecklingen via till exempel CNN.com. Men hur bevakar svenska medier den dramatiska konflikten? I går var svaret: Med högst varierande resultat.

Sveriges Television misslyckades katastrofalt. När lekprogrammen var över och Aktuellt äntligen kunde börja, visade det sig att programmet fortfarande lider av oacceptabelt strul med bland annat grafiken – flera år (!) efter den kritiserade nypremiären. Jag tittar någon gång i veckan och har aldrig sett ett felfritt Aktuellt. Inte ens under en så här viktig sändning klaffade allt. Varför görs ingenting?

"Live från Ukriana (sic)", konstiga inzoomningar på statsminister Reinfeldts ansikte, en Jönssig korrespondent som tycktes mest intresserad av att sätta sig själv i centrum med olika militära bakgrundsobjekt – man behövde en skämskudde stor som Krim för att ta sig igenom sändningen. Var detta SVT, eller hade Öppna Kanalen kapat studion?

Gick man i stället in på Expressen.se möttes man av proffsig, uppdaterad nyhetsjournalistik. På en och samma skärm kunde man se tv-programmet Primetimes lugna programledare intervjua olika experter under en kontinuerlig sändning, samtidigt som en livechatt där läsarna kunde ställa frågor om konflikten rullade till vänster om tv-rutan. Expressen gjorde helt enkelt jobbet som public service borde göra. Utöver kvalitetsaspekten borde det ha varit självklart även för SVT att ha kontinuerlig nyhetsbevakning.

Public service särställning är allt mer ifrågasatt. Inte minst då deras bevakning av nyheter och samhälle fått stå tillbaka för flamsig underhållning, samtidigt som andra aktörer växt sig starka på de tyngre områden som SVT och SR borde bevaka som hökar. För att rättfärdiga sin privilegierade position kan man kräva att public service skärper till sig under stora nyhetshändelser och erbjuder uppdaterat, lättillgängligt och proffsigt material. Annars kan svenskarna lika gärna få valmöjligheten att betala sina tv-avgifter till de medieföretag som de personligen anser uppfyller public service uppdrag bäst. I går skulle varje krona gått till Expressen.

18 februari, 2014 - 13:50

Stopp för oansvarig klickjakt?

Ny studie bekräftar att trollen triggas till ren och skär galenskap.

Det senaste året har debatten om näthatet växt och fördjupats. Medierna har diskuterat sexism, rasism och regelrätta hot på internet. De redaktörer som fortsatt att mata trollen genom att öppna kommentarsfälten under vissa, av någon anledning känsliga artiklar (det är inte alltid lätt att förutse vad nätmobben ska gå i spinn över) har mött stark kritik.

DN:s krönikör Hanna Hellquist rasade nyligen över ett sådant fall, då hennes väninna först varit med om jobbiga upplevelser i ett tv-program och sedan hängdes ut till lynchmobben i ett öppet kommentarsfält på Aftonbladet.se: "Det övergår mitt förstånd. Kakan har i ett timmeslångt program blivit ifrågasatt, sjukförklarad och nertryckt i skorna, hon har gått över alla sina bekvämlighetsgränser och utsatt sig för det här, hon har lyssnat på människor som inte lyssnar på henne och hon har visat sig extremt sårbar. Hon har knutit handen i fickan och grinat. I en timme har hon grinat. Ändå tycker människor att hon förtjänar ytterligare lite hat. Bara lite till."

Kanske är det inte lika svårbegripligt längre, varför näthatarna njuter av att sparka på den som redan ligger. De är nämligen sadister. Det menar kanadensiska forskare vars studie citeras av bland andra Slate. Forskarna fann ett samband mellan de så kallade trollens beteende och de mindre attraktiva dragen narcissism, machiavellism, psykopati och sadism. Det tycks alltså som om de är störda på riktigt – och forskarna fann även ett samband mellan hur störd en kommentator är och hur mycket tid han eller hon lägger på att skriva elaka meningslösheter på nätet. Till denna studie kan läggas andra som pekar åt samma håll och som lyfter fram kopplingen mellan sociala medier och det science fiction-liknande begreppet "Den mörka triaden": drag som tillsammans bildar en kall, antisocial och empatistörd personlighetstyp.

Aldrig har väl uppmaningen "mata inte trollen" känts så viktig – om inte annat för stackarnas egen mentala hälsa.