Lisa Bjurwald

Om pressfrihet och medieetik

28 november, 2011 - 16:26

Skymfade journalistkvinnor värre än mördade män?

Franska Reportrar utan gränsers krav på att redaktioner skulle återkalla sina kvinnliga reportrar från Egypten, i spåren av flera attacker, var häpnadsväckande dumt.

Lyckligtvis har de tvingats dra tillbaka uppmaningen. De har också fått mothugg, bland annat från den seniora redaktören Lindsey Hilsum på brittiska Channel 4.

Hilsum har lång erfarenhet av att rapportera från konfliktzoner och skrev följande till Reportrar utan gränser: ”Som kvinnliga journalister har vi kämpat i decennier för att få våra redaktörer att behandla oss jämlikt. Jag förstår inte hur en organisation som arbetar för pressfrihet kan rekommendera sådan här diskriminering.”

I en intressant intervju med Guardian (där flera journalister av båda könen uttalar sig) noterar hon: ”Manliga journalister har blivit attackerade och dödade i årets revolutioner, men jag har inte hört några krav på att de ska lämna regionen.”

Man kan verkligen fråga sig varför skulle det vara värre att bli sexuellt trakasserad än till exempel svårt knivhuggen, likt SVT:s Bert Sundström? Eller värre att bli våldtagen än mördad? Man undrar vad det är för unkna tankar om heder och det svagare könet som ligger bakom utspel likt Reportrar utan gränsers.

De kvinnliga reportrar som befinner sig i oroshärdar är fullt kapabla att fatta egna beslut om sin säkerhet. Precis som sina manliga kollegor.

Skriv in flera mejladresser, antingen på separata rader eller med kommatecken emellan.
(Ditt namn) har skickat dig ett meddelande från Medievärlden
(Ditt namn) vill tipsa dig om följande hos Medievärlden.
Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Kommentarerna är en av sajtens mest värdefulla beståndsdelar. De tillför ny information, ifrågasätter den som finns och kommer med nya infallsvinklar och uppslag. Kommentarerna utvecklar oss, vår bevakning och våra läsare. Tänk bara på att:

Publicerade kommentarer blir tillgängliga för andra användare och kan även användas på andra platser än medievarlden.se.

Medievärlden tillämpar förhandsmoderering, vilket innebär att Medievärldens ansvarige utgivare också är ansvarig utgivare för alla kommentarer som publiceras på sajten.

Vi publicerar inte kommentarer som bryter mot lag eller tidningens förhållningsregler.

Vi publicerar inte kommentarer som exempelvis innehåller nedsättande omdömen om kön, ras, religion eller sexuell läggning och kommentarer som innebär spridning av innehåll som innebär uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott, olaga våldsskildring eller om det är uppenbart att användaren gjort intrång i upphovsrätten.

Vi publicerar inte kommentarer som innebär förtal, spridning av felaktiga rykten och propaganda samt kommentarer som innehåller personangrepp eller reklam.

Medievärlden publicerar inte heller kommentarer som vi inte vill visa upp i anslutning till våra artiklar, om de exempelvis bedöms vara irrelevanta eller ha en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Medievärlden på nätet följer de etiska reglerna för press, TV och radio.

Besökare uppmanas anmäla kommenterar som bryter mot lag och uppförandekod via anmälningsfunktionen eller att direkt kontakta chefredaktör: Axel Andén på 070-3733360

Fler inlägg

22 september, 2015 - 14:17

Civilkurage på nedgång när alla vill leka journalister

BLOGG Så kallad medborgarjournalistik går ofta över gränsen.

Det borde vara ett enkelt medmänskligt test: Vad gör du vid en olycka? Försöker hjälpa till, ringer polis, ambulans och/eller brandkår känns som givna svar. Men de sociala medier-besatta svenskarna har funnit någonting roligare att göra: ta bilder av offren. Gärna innan man erbjuder hjälp.

Tjugofyra7:s artikel om 71-åriga Bibbi som fotograferades blödande vid en olycksplats är skrämmande läsning. Inte minst därför att de som visar upp sådan känslokyla är helt vanligt folk. Ofta påhejade av medierna, som erbjuder belöningar för "dagens bild" av masskrockar och andra smaskiga olyckor.

"När jag ligger där och känner hur blodet rinner i ansiktet och håret är alldeles intovat av blod ser jag hur folk går omkring med sina mobiltelefoner och tar bilder", berättar Bibbi för MSB:s tidning. "Först kände jag att det är väl ok att de tar bilder på en totalkraschad bil. Men när de kom fram och böjde sig över mig, då upplevde jag det som fruktansvärt."

Om allmänheten får allt svårare att slita blickarna från sina skärmar och börjar bete sig som sociopater i kritiska situationer, måste åtminstone vi redaktörer försöka hejda oss i vår blodtörst.

21 september, 2015 - 09:58

Till pressgamarnas försvar

BLOGG Medieforskaren Anette Forsberg, tidigare journalist, har undersökt varför sörjande ställer upp på intervjuer när ett dödsfall precis har inträffat.

I doktorsavhandlingen ”Sorgens avtryck. Erfarenheter av medverkan som sörjande i journalistik om brott och olyckor” (JMK) låter Forsberg 22 personer som intervjuats som sörjande i svensk nyhetsjournalistik komma till tals. Hur ser de på sin medverkan såhär i efterhand?

Avhandlingen ligger helt rätt i tiden; svenska medier har fått utstå stark kritik för sin påstått hänsynslösa uppvaktning av anhöriga i samband med uppmärksammade mordfall. Bakgrunden till kritiken har ofta varit lös; Twitter-stormar och lynchmobbar som redan från början uttryckt ett hat mot medier och journalister.

Anette Forsbergs slutsatser är också annorlunda än den bild man kan få av sociala medier: informanterna ser på det stora hela "positivt på sin medverkan i nyhetsjournalistiken och de journalister de mötte, trots att det framkommer att skälet för deras medverkan, sorgen, gjorde situationen extra känslig för framför allt de nära anhöriga."

Att vara med i tidningen kan rent av fungera som ett led i sorgebearbetningen: "Samtalen med journalister kan för vissa informanter upplevas som en form av terapi".

Dock kan journalisters krav på intervjuer kännas betungande. Flera anhöriga hade tyckt att det varit skönt att få lite "andrum". De som har haft konflikter med journalister kan också få en bestående negativ bild av medierna.

Avhandlingen kan läsas i sin helhet här. Man hoppas att journalister tar till sig av de konkreta råden från anhöriga, som detta med en stunds andrum mitt i nyhetshetsen och känslan av övergivenhet hos intervjupersonerna när reportrarna drar vidare på jakt efter nästa story.

10 september, 2015 - 11:33

Viktig moskégranskning utan fördomar

BLOGG Gefle Dagblad klarar balansgången med bravur.

Sverigedemokraterna tycks enligt nya opinionsmätningar locka till sig ännu fler väljare. På nätet fortsätter de högerextrema forumen att frodas. Europa är mitt i en flyktingkatastrof och allt fler borgerliga skribenter har svårt att sätta humanism framför opportunism.

I detta läge skulle nog många publicister tänka både en och två gånger innan de drog igång en stor granskning av just moskéer – men Gefle Dagblad visar att det går.

(Granskningen motbevisar också den tyvärr vitt spridda sverigedemokratiska tesen om att medierna inte vill/vågar granska muslimer och andra aspekter av mångkulturen, men låt oss inte ge den konspirationsteorin mer utrymme än så).

I en artikelserie som inleddes i måndags har tidningen bland annat avslöjat att en av Gävles moskéledare sympatiserar med terrororganisationen IS och att han i sociala medier uttryckt en önskan om att strida för dem. I dagens granskning pekas stadens imam ut som ledare för den militanta islamismen:Granskningen sker i samarbete med författaren Magnus Sandelin, specialiserad på extremism och författare till bland annat Jihad. Svenskarna i de islamistiska terrornätverken, som på sin blogg sampublicerar med gd.se.

Chefredaktören och ansvariga utgivaren Anna Gullberg skriver själv under rubriken Därför granskar vi Gävles moské:

"Muslimer i Gävle har hört av sig till oss, bekymrade över den riktning som moskén tagit, och vi har tagit deras funderingar på allvar.

Moskén är en samhällsinstitution i Gävle, lika viktig som Svenska kyrkan och frikyrkorna, kanske till och med ännu viktigare på grund av den framskjutna roll som social mötesplats och mottagare av människor som flytt krig och förtryck som den har antagit, ett arbete som har stor betydelse."

Föredömligt tydligt understryker Gullberg också:

"Det är viktigt att poängtera att inget i granskningen riktar sig mot muslimer i allmänhet, och ska inte uppfattas som det gäller de flesta muslimer. (...)

Men som en viktig aktör i Gävlesamhället ska moskén och dess företrädare kunna utstå samma granskning, och samma offentlighet som vilken annan organisation som helst."

Svårare än så behöver det inte vara.

31 augusti, 2015 - 12:18

Journalist uppmanar till "krig" mot DN

BLOGG Den tongivande högerskribenten Marika Formgren sitter i magasinet Neos redaktionsråd och har i augusti varit gästkrönikör på Göteborgs-Postens ledarsida.

I en uppseendeväckande privat bloggpost beskriver hon högerextrema sajter som "invandringskritisk alternativmedia" och "högeropposition", tror att näthat är en "väderkvarn" som inte existerar, anser att Dagens Nyheter ska sluta "förfölja" (läs: granska) rasistiska skribenter och att dagstidningen bör utsättas för en "bojkottkampanj":

Jag hoppas som sagt att så många som möjligt av alternativmedierna ska nappa på mitt förslag, och att så många som möjligt av mediekonsumenterna ska välja att bojkotta DN.

(...)

Om alternativmedia gör som msm* brukar göra (tänk till exempel Juholt eller järnrör) och tillfälligt lägger stridsyxorna åt sidan för att slå ihop sina krafter i ett gemensamt drev – då är jag nyfiken på hur långt det når.

Redan hennes augustikrönika i GP visade varthän det barkade: den homosexvurmande "samhällseliten" försöker piska svenskar till självhat medan "handgranaterna smäller". Det är en krigsretorik helt i linje med de "alternativa media" (läs: högerextrema hatsajter som uppmanar till förföljelse av invandrare och flyktingar) hon nu erkänner att hon konsumerar.

Det bisarra blogginlägget skulle inte vara värt att uppmärksamma om inte Formgren var en skribent som anlitas av riktiga (läs: drivs ej av troll, nazister och rättshaverister) högertidningar, och om hon inte vore den senaste i den nu skrämmande långa raden högerskribenter som visar sitt rätta, rädda jag.

För bara någon vecka sedan var det GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu som felaktigt och alarmistiskt varnade för en anstormning av miljoner flyktingar till Sverige.

Utvecklingen går snabbt nu, och fler publicister måste börja säga ifrån. Inte minst på högerkanten. Annars får man förutsätta att konsensus råder om att försöka bana vägen för ett inkluderande av SD i regeringen 2018.

Mer läsning: Den hetsande hösten är här (blogg 25/8)

Magasinet Neo är kontaktade för en kommentar om Formgrens blogginlägg. Så här skrev chefredaktör Paulina Neuding imorse på Twitter:

* Rasistslang för "mainstreammedia"

24 augusti, 2015 - 12:12

Den hetsande hösten är här

BLOGG GP:s ledarsida trissar upp tonläget ytterligare i flyktingdebatten. Men även opinionsbildande skribenter har ett ansvar: att inte medvetet sprida missvisande information till läsarna.

Peter Wolodarskis förhoppningar  i sin senaste söndagskrönika ("Hat kan snabbt förgifta ett samhällsklimat", DN 23/8) om en mindre hetsande höst verkar redan ha grusats. Nu uppmärksammar Twitter-användare, främst juristen Viktor Banke men även bland andra Eskilstuna-Kurirens Alex Voronov, att GP:s nya politiska redaktör Alice Teodorescu skrivit märkligt, för att inte säga direkt felaktigt om flyktingar i Europa.

Citat ur hennes ledarkrönika i lördags: "I Europa ökade flyktingtrycket från 4,4 till 6,7 miljoner i fjol. Sverige och Tyskland får de flesta av dessa asylansökningar."

Kärnan i kritiken är följande, och jag måste instämma i den: GP:s ledarredaktion ger läsarna en alarmistisk och felaktig bild av att miljoner människor är på väg att storma Sveriges gränser.

Flera vanliga twittrare utanför medie- och politiksfären har tagit till sig GP:s budskap: "Vill vi kunna ta emot 60 miljoner människor? Jag är emot", skriver en oroad användare, och syftar på det totala antal människor som uppges vara på flykt i världen.

Få högerprofiler som gjort tummen upp verkar ha reagerat på GP:s beskrivning av läget.

"Rakt och ärligt" skrivet av Teodorescu, kommenterar Expressens Anna Dahlberg.

"Mycket klokt av @alicemedce om vad som borde vara den självklara borgerliga/liberala/konservativa synen på migration", tycker Kreabs Sverigechef Markus Uvell, som i början av sommaren twittrade om sin härliga middag med Sverigedemokraternas spinnmästare Linus Bylund.

Nu har Teodorescu skrivit ett blogginlägg, där hon tydliggör följande:

"Uppgifterna jag stött mig på kommer från UNHCR:s rapport som kan läsas här, samt det pressmeddelande som kan läsas här.

Av nämnda pressmeddelande följer följande: 'Under 2014 fick flyktingfrågor stor uppmärksamhet i Europa. Nära 219 000 människor korsade Medelhavet för att söka skydd i Europa och konflikten i Ukraina genererade också ett stort antal flyktingar. Turkiet blev världens största värdnation för flyktingar och vid årets slut fanns 1,59 miljoner syriska flyktingar i landet. Sverige och Tyskland tog emot flest asylansökningar i Europa. Vid årets slut var 6,7 miljoner människor på flykt i Europa, jämfört med 4,4 miljoner i slutet av 2013. Nästan en fjärdedel av dem var syrier som flytt till Turkiet.'

Jag beklagar om mina formuleringar oavsiktligt förvirrat läsaren till att uppfatta siffrorna på ett felaktigt vis. Med detta sagt kvarstår den problematik som krönikan syftar till att adressera."

Hennes text har dock i skrivande stund inte ändrats.

Den spricka som länge växt inom den svenska borgerligheten och som bland andra Ola Larsmo uppmärksammat i DN ("Liberalers ökenvandring högerut", 18/8), har nu blottats för alla att se. Frågan är om det kommer göra debatten nytta att vissa falanger äntligen bekänner färg, eller om stridigheterna spelar Sverigedemokraterna i händerna i ett klassiskt söndra och härska-scenario.

En förlorare är förstås tydlig redan nu: de män, kvinnor och barn som, likt Alice Teodorescu själv, flyr förtryck och krig bara för att reduceras till uppblåsta siffror i ett räddhågset land (heja Heimerson!) i Europas utkanter.

Mer läsning: Blogg: GP blir konservativ (Medievärlden 13/1 2015)

15 juni, 2015 - 14:46

Kunglig knockout för AB

BLOGG Aftonbladets bröllopsbilaga tunnast men matnyttigast.

Royal (Aftonbladet)
Pris: 19 kronor
Antal sidor: 50
Typiskt citat: "Medan man på hemmaplan fokuserat på det negativa i Sofias bakgrund och ofta skojat om den blyga prinsen, har man utomlands en helt annan – glamorösare – bild av det svenska power-paret som i England till och med kallas hetare än William och Kate." (En sanning med modifikation; här nedan högertidningen Daily Mails allt annat än hänförda text om vigseln)Bröllopet i bilder (Expressen)
Pris: 34 kronor
Antal sidor: 98
Typiskt citat: "Carl Philip har upplevt många krascher i sin racerbil. Men han och Sofia Hellqvist har nog aldrig varit så glada över att förlora kontrollen över något, som den där dagen för sex år sedan då de kände att allt var kört. Eller som Carl Philip själv har uttryckt det: – Man kan inte styra över känslor."

Segrare: Royal (Aftonbladet)

Störst pluspoäng:

+ En framtidskrönika ("Så blir deras liv tillsammans") av hovkommentatorn Jenny Alexandersson

+ Detaljerad info om bröllopsmiddagen, såsom traktörerna och mat- och vinmenyn (Expressens bilaga har gömt undan detta på sista sidan i ett stort och lite svårgenomträngligt textblock)

+ Uppmärksammar (om än kort) kungafamiljens nya och bisarra tradition av att låta pappan leda den vuxna bruden till altaret (tack för den medeltidstrenden, Vickan!)

+ Två uppslag som i dessa smörande journalistiska sammanhang ändå får räknas som kartläggningar: det första av den innersta kretsen kring prinsparet ("producerade en realityserie i Kina som hette Big Time Spender", you can't make this up), den andra av de unga kungligheter ute i världen som fortfarande är ogifta (prins Wenzeslaus av Liechtenstein "kallas för Vince the prince", prinsessan Sirivannavari av Thailand har vunnit lag-guld i badminton).

+ Matnyttig info om medlemmarna i prinsessans märkligt icke-omskrivna familj. Exempelvis visar sig lillasyster Sara vara kriminolog.

Störst plus för Expressens bilaga är den långa fotoskildringen av prinsens barndom (första skoldagen: "Prinsen hade själv fått välja sina kläder: ljusblå byxor och favorittröjan över en randig skjorta. Första skollunchen var enkel – den bestod av filmjölk samt ost- eller korvsmörgås." Guldstjärna – eller kanske snarare krona – till reportern Victoria Lagercrantz som tvingats researcha och sammanställa detta sömnmedel.)

Den roligaste och mest uppriktiga mediekommentaren till bröllopet står dock Nöjesguidens Frans för – nog säger han vad många av oss tänker: ng.se/blogg/frans/mina-tankar-om-prinsbrollopet

Röda Aftonbladet bör också vara tacksamma över att de har Jan Guillou (vanligtvis ingen favorit i den här bloggen) att punktera den rojalistiska partyballongen: "Vid kungliga bröllop råder intellektuellt och journalistiskt undantagstillstånd".

Inte för att det lär bli ett slut på yran inom den närmaste framtiden, nu när alla kungabarn är i familjebildande ålder. Prinsessan Madeleine nedkom idag, bara två dagar efter prinsbröllopet, med barn nummer två.

1 juni, 2015 - 15:15

Stockholm lockar såsom storstäder gör

BLOGG Alla journalister trivs inte ute i spenaten.

Som urstockholmare sedan generationer blir jag stolt över att huvudstaden lockar till sig så många spännande skrivande människor. Härligt! Men vad är folk så förvånade över?

För det första dras journalister till platser där det händer. Här i Stockholm ligger bland annat Sveriges regering och riksdag, Högsta domstolen, otaliga myndigheter. Samt de stora medieredaktionerna, det vill säga förklaring 2: uppdragsgivarnas geografiska placering. Precis som många andra uppdragsgivare till kultur- och medelklassmänniskor, alltså (klass och social tillhörighet: förklaring 3).

Och vad exakt är så fasansfullt med att många journalister valt att bosätta sig på rapporteringsavstånd från händelsernas centrum, i stället för på mindre orter med ungefär noll lediga journalisttjänster under den pågående mediekris där hela tidningar går i graven?

Som min kollega Mikael Marklund – som vandrat hit från de norrländska vidderna – så vist konstaterar: Kanske är det det lika viktigt att minnas var man kommer ifrån som var man väljer att bosätta sig. Val är för övrigt ett nyckelord här; journalister är individer och var man sätter ned sina bopålar är i slutänden ett högst personligt val som inte bör göras politiskt.

Läs mer: Här bor journalisterna (1/6 -15)

18 maj, 2015 - 12:20

Djungeltrummor och kannibaler

BLOGG Det finns många anledningar att betrakta medierapporterna om en nigeriansk kannibalrestaurang med skepsis.

Låt oss först konstatera att det pågår väldokumenterade otrevligheter i Nigeria, från islamistgruppen Boko Harams härjningar till illegal organ- och människohandel, för såväl ekonomiska som ockulta syften.

Men det innebär inte att varenda historia som sprids om eller inifrån landet är korrekt.

Tvärtom går de olika politiska lägren (inte bara sett till färg utan region och religion) ofta över lik för att smutskasta sina motståndare. Historier kan förstås också spridas utan en bakomliggande agenda, exempelvis genom illasinnade rykten om nyinflyttade, rena missförstånd, brist på lokala medier som kan bena ut ryktena, med mera.

Samma faktorer som i resten av världen, med andra ord (med de månghundraåriga fördomarna om att alla är kannibaler i Afrika som extra krydda).

Därför är det nedslående att se hur många västerländska medier som sätter den normala pressetiken åt sidan och helt okritiskt sprider historien om en restaurang i Nigeria som ska ha serverat människokött, och där avhuggna huvuden ska ha hittats i köket.

Källorna är extremt bristfälliga. Vissa hänvisar till en artikel utan byline på BBC Swahili, som också saknar detaljer. Gör man en enkel webbsökning, finner man genast att exakt samma historia rapporterats för ett år sedan, två år sedan... Här borde en journalist som skriver om en så sensationell händelse dra öronen åt sig.

Bland de minst försiktiga i Sverige får man nog räkna Nyheter24 – som ivrigt rapporterade samma "nyhet" igår kväll som de gjorde i februari 2014. De är åtminstone i gott sällskap; anrika tidningar som brittiska Daily Telegraph sprider samma story. Lokal polis i Nigeria talar just nu ut i inhemsk press och menar att hela historien är uppdiktad. Tyvärr får man nog anta att europeiska rättelser kommer att dröja.

28 april, 2015 - 10:44

Enad front mot näthat

BLOGG Bör vi journalister agera mer kraftfullt mot hatet och hoten på nätet?

Mediestrategen Brit Stakston (ovan) är en av dem som är positiva till ett medienätverk mot näthat. Finns det fler?

De senaste 2-3 åren har vi hört namnkunniga mediekvinnor (nu senast SVT:s Anna Hedenmo) berätta om det hat och hot som möter dem i arbetet, främst på nätet.

Vi har hört hur profiler som Alexandra Pascalidou övervägt att lämna sina arbeten på grund av den ohanterliga mängden trakasserier.

Via undersökningar från bland annat Utgivarna har mediebranschen fått svart på vitt att allt fler journalister påverkas negativt av hatet.

Och vi har tvingats inse att många arbetsgivare och poliser – trots denna uppsjö av vittnesmål – fortfarande inte tar hatet och hoten på allvar.

I det senaste avsnittet av mediepodden Atladottir&Bjurwald (#ABpodd) tar jag och Politisms redaktör Margret Atladottir upp ett fall som fått bägaren att rinna över för mig: den duktiga sportjournalisten Johanna Garå "pensionerar" sig från TV4 vid blott 39 års ålder. Under en direktsändning har hon tvingats utstå hatet live på Twitter, vars flöde simultant visades i tv-rutan; den moderna mediearbetsgivarens idé om konstruktiv läsarmedverkan. För att citera Resumés intervju med Garå:

"Jag är inte beredd att betala offentlighetens pris. (...) De sex år som jag har jobbat i rutan har sammanfallit med sociala mediers explosion. Det har varit en extrem tid, mestadels okontrollerad. Om man förr i tiden ville kontakta någon offentlig person fick man skriva brev. Nu kan man skrika ut sitt budskap via sociala medier direkt till personen i fråga och samtidigt visa vänner och följare vad man tycker och hur tuff man är."

Frågan är om det inte är hög tid för oss som verkar i det nya, utsatta medieklimatet att ta steget från vittnesmål till handling. För att sammanfalla med Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen vill jag därför höra om det finns intresse i branschen för ett medienätverk mot hat och hot?

En plattform där vi lyfter detta som ett akut arbetsplatsproblem, skriver debattartiklar och agerar på andra sätt när våra kollegor hotas, kräver att polis och säkerhetspolis tar vår situation på allvar och följer upp anmälningar, med mera.

Låter det som en bra idé? Maila i så fall ditt intresse till lisa.bjurwald@medievarlden.se – och sprid gärna denna blogg!

23 april, 2015 - 13:37

Kim Jong-Un, barnens frälsare?

BLOGG Expressens problematiska diktatorbevakning har fått konkurrens. UPPDATERAD

I det nya avsnittet av mediepodden Atladottir & Bjurwald kritiserar jag och Margret Atladottir Expressens intervjuer med Syriens diktator Bashar al-Assad – inte det faktum att de gjordes, utan hur de presenteras (i ett klassiskt, hövligt statsman-i-djup-sidenfåtölj-format). Vi menar att materialet självklart är intressant för allmänheten, men att paketeringen borde ha gjorts annorlunda och mer kritiskt.

Frågan är om inte SvD:s senaste bildspel – om än inte en toppnyhet i klass med Expressens al-Assad-"scoop" – tar diktatorsmörandet ett steg längre. Under rubriken "Kim Jong-Un besöker nybyggt barnhem" får läsarna ta del av en okritisk återpublicering av bilder och texter från den statliga nyhetsbyrån i Nordkorea. Ett land som just hamnat på andra plats i Committee to Protect Journalists årliga lista över världens mest censurerade länder och vars regim, vad värre är, låter sina barn svälta ihjäl och spärrar in dem i koncentrationsläger. Det får man dock inte veta i bildspelet. Texten under en av bilderna lyder:

Det nybyggda barnhemmet ska vara ”en sedan länge stor önskan” som nu går i uppfyllelse för landets ”stora ledare”. ”Nordkoreas ledare har alltid har varit väldigt omtänksamma mot föräldralösa barn” ska den store diktatorn ha sagt enligt nordkoreansk media.

Här en annan:Varför publicerar SvD.se överhuvudtaget detta bisarra och vinklade, för att inte säga direkt lögnaktiga, material? Att tidningens webbredaktörer lär förstå att detta är propaganda gör inte att deras ansvar inför läsarna minskar. Jag har ställt ett antal frågor till SvD.se om bildspelet och hoppas återkomma här med deras svar.

UPPDATERAD 

Svar från SvD:s redaktionschef Olle Zachrison:

Varför publicerar ni detta material?

"När vi gör en sådan publicering utgår vi från en rad olika aspekter. Är materialet sant? Relevant? Intressant för vår målgrupp? På alla dessa frågor kan man svara ja tycker jag. Vi har fått bilderna genom nyhetsbyrån Reuters som dokumenterat barnhemsbesöket och de bisarra citat som den nordkoreanska regimen släppt i samband med detta. Att visa upp bilder inifrån Nordkorea och på dess ledare Kim Jong-Un ger en inblick i diktaturens tankesätt och dramaturgi. Dessutom vet vi att vår publik är intresserad av just denna typ av material.

Kanske är det så att det av olika anledningar finns en fascination för diktatorers förehavanden och levnadssätt just eftersom vi i andra artiklar påminner läsarna om vilka enorma umbäranden som de utsätter sina egna folk för. Jag minns att exempelvis ett svep vi gjorde med bilder från den tidigare ukrainska ledaren Viktor Janukovytjs residens blev mycket läst eftersom det just visade på ett överflöd som var mycket främmande för det ukrainska folket. Se här."

Har ni på redaktionen diskuterat det problematiska med publiceringar av foto- och textmaterial från en diktatur?

"Ja, vi diskuterar ständigt alla typer av publiceringar. Och det vore problematiskt om den enda journalistiken vi publicerade runt exempelvis Nordkorea var svep med regisserade bilder på barnhemsbesök. Men så är inte fallet."